nyse, wall street, stock exchange, capital, money

Wall Street oštro pao

Podijeli

Cijene dionica na Wall Streetu u utorak su zabilježile najveći dnevni pad u ovoj godini jer će američka centralna banka, po svemu sudeći, nastaviti s podizanjem kamata, s obzirom na to da je ekonomija otporna na rast cijene novca.

Dow Jones je u jednom danu oslabio 2,06 odsto, na 33.129 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,0 odsto, na 3.997 bodova, a Nasdaq indeks 2,5 odsto, na 11.492 boda.

Pad indeksa uslijedio je nakon što je objavljeno da je, po podacima S&P-a, poslovna aktivnost u SAD-u u februaru neočekivano ojačala. Indeks aktivnosti skočio je sa 46,8 bodova, koliko je iznosio mjesec dana prije, na 50,2 boda. To, kao i niz posljednjih makroekonomskih podataka, pokazuje da je ekonomija vrlo otporns na agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke, prenio je Index.

A kako ekonomija i dalje solidno raste, kao i tržište rada, inflacijski pritisci mogli bi ostati pojačani dulje razdoblje nego što se na tržištu očekivalo. Zbog toga se procjenjuju da će Fed još barem u dva ili tri navrata povećati kamatne stope i do jula ih podignuti na 5,35 posto.

I na evropskim berzama su cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,46 odsto, na 7.977 bodova,, frankfurtski DAX skliznuo je 0,52 odsto, na 15.397 bodova, a pariski CAC 0,37 posto, na 7.308 bodova.