Port of Adria

Obrt u pregovorima za Port of Adria: Umjesto da preuzme barsku kompaniju, državi prijeti tužba turskog Global Portsa zbog milionskih gubitaka

Podijeli

Pregovori sa Vladom u vezi s kupovinom akcija u “Port of Adria” su započeti u januaru ove godine, ali nakon nekoliko sastanaka, dostavljanja informacija i dokumenata, nismo dobili nikakvu povratnu informaciju od Vlade.

Zbog odluke Vlade iz 2018. da omogući Luci Bar i privatnim kompanijema da se bave našom djelatnosti izgubili smo prihode veće od deset miliona eura. Naš vlasnik ‘Global Ports’ odlučiće da li će zbog toga da tuži Državu. Bez rješavanja tog problema kompanija nema mogućnost da značajnije poveća zarade.

Ovo su za “Vijesti” kazali iz “Port of Adria” (PoA) koja upravlja kontejnerskim terminalima u Luci Bar i u vlasništvu je turske kompanije “Global Ports”.

Vlada je prošle i početkom ove godine sa 12 miliona eura kupila dodatnih 23 odsto akcije Luke Bar, kako bi imala više od dvije trećine akcija i mogla donijeti odluku o ponovnom spajanju sa PoA. Tada je saopšteno i da su počeli pregovori sa turskom firmom “Global Ports” koja ima 62 odsto akcija u PoA.

Iz Vlade je prije desetak dana saopšteno da još razmatraju ekonomske i pravne aspekte kupovine PoA i da će nakon te analize donijeti konačnu odluku. Nezvanično je saopšteno da su pregovori usporeni zbog negativnih bilansa kompanije i zakonskih ograničenja da se ne mogu restrukturirati – spajati kompanije sa negativnim bilansom. Akumulirani gubitak iznosi 36,7 miliona eura, kratkoročni i dugoročni dugovi i obaveze vrijede 32,3 miliona, dolaze na plaćanje uskoro dva kredita koja iznose 20 i pet miliona eura, dok su moguća obaveze po tužbama između 13 i 15 miliona eura.

Iz PoA su “Vijestima” kazali da su Vladi dostavili finansijske izvještaje za 2021. i 2022.godinu. Na pitanje da navedu sva dugovanja, novčane obaveze i kredite koje kompanija ima, a koja su bili predmet razgovora sa Vladom, iz ove kompanije su naveli da samo njihov većinski vlasnik “Global ports holding” (GPH) može da saopšti ove detalje i to zainteresovanim kupcima koji potpišu ugovor o povjerljivosti podataka.

“Vijesti” su pitale i koji su bili zahtjevi GPH prema Vladi da bi prodali akcije u PoA, a iz barske kompanije su kazali da su to “povjerljive informacije poznate samo centrali GPH”.

Iz ove kompanije navode i da je privatizacionim ugovorom iz 2013. godine PoA dobio pravo da jedini u akvatorijumu Luke Bar obavlja pretovar kontejnerskih terminala i generalnih tereta, zbog čega se i odlučila za njihovu kupovinu, plaćanje godišnje koncesije od milion eura, kao i veliki investicioni plan.

Država je zatim, kako navode, omogućila 2018. svojoj firmi Luka Bar da se bavi istim poslom uz plaćanje godišnje koncesije od svega 37 hiljada eura, kao da se jedna privatna firma, zakupac slobodne zone u luci, bavi istim poslom. Iz PoA navode da su zbog ovakve nezakonite konkurencije imaju štetu veću od deset miliona eura. Na čelo Vlade 2018. godine je bio premijer Duško Marković.

“Vijesti” su pitale da li kompanija namjerava zbog toga da tuži Državu.

“Mi kao ‘Port of Adria’ smo već tužili Luku Bar i ‘Mediteran Shipping’ pred Privrednim sudom. Tužba protiv države Crne Gore je odluka investitora. Ne možemo govoriti u njegovo ime”, naveli su iz ove kompanije.

Na pitanje da li mogu dostaviti kopiju tužbi koje su pokrenute pred Privrednim sudom, odgovorili su da ne mogu jer je postupak u toku.

“’Global ports holding’ (GPH) je ušao na tržište Crne Gore sa velikim ambicijama, punim povjerenjem i sa namjerom da razvija partnerske odnose kao što je slučaj i u 14 zemalja širom svijeta gdje upravlja sa 26 luka. Ozbiljnost namjere GPH-a da bude strateški investitor najbolje se vidi iz ponude u dijelu investicionog programa tokom javnog tenderskog postupka, a koji iznos je premašen u periodu definisanom za prvi ciklus investicija”, saopštili su iz ove kompanije.

Međutim, nakon preuzimanja bivših Kontejnerskih terminala, kako tvrde, suočio se sa velikim problemima koji dovode u pitanje budući rast i održivost kompanije – kršenje dodijeljenih koncesionih prava, nezakonito poslovanje u Slobodnoj zoni i tužbe bivših i sadašnjih zaposlenih.

“Vlada je 2018. godine, odnosno četiri godine od dodjele koncesije za poslove pretovara i skladištenja kontejnera i generalnih tereta na period od 30 godina, a nakon što je GPH investirao 16 miliona eura u opremu i infrastrukturu, iz samo njoj poznatih razloga omogućila Luci Bar da pruža lučke usluge koje je ista Država ugovorom o koncesiji dodijelila nama međunarodnom investitoru”, naveli su iz ove kompanije.

To je, kako kažu, dovelo do toga da se dvije kompanije u istoj luci međusobno nadmeću za isti teret, a da pritom međunarodni investitor plaća koncesiju od milion eura godišnje, a Luka Bar 37 hiljada.

“Investitor postavlja pitanje javnosti, ali i predstavnicima sindikalnih organizacija – ako u startu ‘Port of Adria’ ima godišnju obavezu oko 24 puta veću od Luke Bar, da li uopšte ima smisla investirati, širiti posao i raditi samo za druge: državu i zaposlene”, naveli su iz PoA.

Oni odgovorno tvrde da je i pored svih problema GPH unaprijedio poslovanje kompanije, optimizovao broj zaposlenih, unaprijedio postrojenja i opremu i stvorio dobre uslove za širenje poslova (pokretanje kruz biznisa).

“Ovakva pravna nesigurnost, preferencijalni tretman drugih državnih i privatnih kompanija nauštrb međunarodnog investitora i izmakla dobit od oko 10 miliona eura, odražava se na finansijsko poslovanje kompanije i životni standard oko 300 zaposlenih. Iz tog razloga, nadamo se da će državne institucije konačno početi da rješavaju sve nezakonitosti koje evidentno postoje dugi niz godina u cilju razvoja i rasta poslovanja kompanije, bez obzira da li će biti u privatnom ili u državnom vlasništvu”, naveli su iz “Port of Adria”.

Plaćaju dugove prema radnicima iz perioda prije privatizacije

Radnici “Port of Adra” prošle sedmice su organizovali štrajk upozorenja tražeći povećanje zarada za 40 odsto, jer je sadašnji prosjek zarada, bez članova menadžmenta, ispod 600 eura. Oni su dali rok od 30 dana za ispunjenje uslova.

Iz menadžment kompanije su “Vijestima” kazali da u u potpunosti razumije zahtjeve svojih zaposlenih, ali da se dodatni novac za značajnije uvećanje zarada ne može obezbijediti dok se ne riješe pitanja nezakonite konkurencije i izgubljenih prihoda, jer bi u suprotnom doveli u pitanje likvidnost kompanije.

Navode i da su se odmah nakon privatizacije 2013. godine suočili sa problemom tužbi kojih je iz godine u godinu sve više, a koje su protiv kompanije pokrenuli bivši i sadašnji zaposleni.

“Dakle, ne samo 582 zaposlena koja je preuzeo GPH, već svih 1,150 zaposlenih koje je Država, kroz restrukturiranje luke 2009. godine, prebacila u KTGT/Port of Adria, ostavljajući svega 250 zaposlenih u Luci Bar. Nažalost, u brojnim dosadašnjim izjavama, nikada nije saopštena jedna osnovna i suštinska činjenica: da su skoro sva potraživanja zaposlenih nastala u periodu kada je Država bila većinski vlasnik, a ne GPH”, naveli su iz “Port of Adra”.

Prema kolektivnom ugovoru iz 2009. godine, zbog kojeg sada gube sporove, kompanije bi na prihode od osam miliona eura godišnjih prihoda imala troškove samo na zarade od 15 miliona eura.

“Za neisplaćene razlike u zaradama i ostala socijalna davanja zaposleni nisu tužili Luku Bar ili Državu koja je tada bila većinski vlasnik, već su počeli da pokreću tužbe krajem 2013. godine tek nakon što je GPH preuzeo KTGT/Port of Adria”, naveli su iz kompanije.

Oni kažu da su se zbog ovog problema obraćali državnim institucijama kako bi pronašli zajedničko rješenje, ali da su “naišli na zid ćutanja”.

Navode da su ove obaveze morale biti 2013. navedene kao rezervacija, i da je to bila obaveza tadašnjem menadžmenta, odnosno Države.

“Port of Adria” je do sada za izgubljene tužbe po ovom osnovu platio šest miliona eura, a taj novac su obezbijedili pozajmicama od većinskog vlasnika GPH.

“Sve ovo je došlo i nastavlja da dolazi na naplatu kompaniji. Istovremeno, kompanija mora da obezbijedi isplate zarada zaposlenima, obaveza prema dobavljačima, koncesione naknade…”, naveli su iz “Port of Adria”.