munchen, munich, germany, njemačka, prodavnica, cijene, inflacija, shopping, bakery, pastery, pekara

Ovo su najskuplji gradovi za život u Njemačkoj

Podijeli

Troškovi života u Minhenu najveći su u Njemačkoj i 38 odsto su veći nego u okrugu Vogtland na drugom kraju ljestvice, objavili su Njemački ekonomski institut i Savezni institut za istraživanje građevinarstva, urbanizma i prostornog razvoja.

Odlučujući faktor su troškovi stanovanja. Ako nijesu uključeni, razlika između najskupljeg i najpovoljnijeg je puno manja – šest odsto, a tada je Štutgart najskuplji grad, a Ler najjeftiniji. Kada se uključe troškovi stanovanja, život u Minhenu je 25,1 odsto skuplji od njemačkog prosjeka.

Istočne savezne pokrajine znatno jeftinije

Slijede okrug Minhen sa 16,7 odsto višim troškovima, Frankfurt (15,9%) i Štutgart (14,8%). Okrug Vogtland je pak 9.5 odsto ispod državnog prosjeka, kao i Greiz. Slijedi Gerlic (9,4% ispod), kao i grad Pirmasens i okrug Salzlandkreis s 9,3% ispod prosjeka.

Posebno je skupo i u popularnim stambenim područjima, na primjer na rubu Alpa ili Bodenskog jezera. Istočne savezne pokrajine, s druge strane – s izuzetkom Berlina i okoline – obično su znatno jeftinije od državnog prosjeka.

Isto vrijedi i za pojedina područja u središtu i sjeverozapadu Njemačke, zapadno od Frankfurta te na krajnjem sjeveru i istoku Bavarske.

Procjene se temelje na oko 24 miliona pokazatelja.

Izvor: Index; naslovna fotografija: Sarah Donovan on Unsplash