oil platform, nafta, petrol

Cijene nafte pale na tromjesečni minimum

Podijeli

Cijene nafte su se u srijedu spustile na najniže nivoe u više od tri mjeseca, pod opterećenjem zabrinutosti zbog slabljenja potražnje u najvećim svjetskim potrošačima nafte, Sjedinjenim Državama i Kini.

Fjučersi na naftu Brent porasli su za 15 centi na 81,76 dolara po barelu, dok su fjučersi na američku sirovu naftu pali za 2 centa na 77,35 dolara po barelu. Oba su u utorak pala na najniži nivo od 24. jula.

“Tržište je očito manje zabrinuto zbog potencijalnih poremećaja u snabdijevanju na Bliskom istoku i umjesto toga je fokusirano na ublažavanje ravnoteže”, rekli su Voren Paterson i Eva Menti, analitičari iz ING banke, u bilješci za klijente.

Američke zalihe sirove nafte prošle su sedmice porasle za gotovo 12 miliona barela, rekli su izvori na tržištu, pozivajući se na podatke Američkog instituta za naftu.

Američka uprava za energetske informacije (EIA) odgodiće objavljivanje sedmičnih podataka o inventaru do 13. novembra.

Proizvodnja sirove nafte u Sjedinjenim Državama ove godine će porasti za nešto manje nego što se očekivalo, dok će potražnja pasti, objavila je EIA u utorak.

EIA sada očekuje da će ukupna potrošnja nafte u zemlji ove godine pasti za 300.000 barela dnevno (bpd), preokrenuvši svoju raniju prognozu povećanja od 100.000 bpd.

Agencija takođe predviđa da će se proizvodnja sirove nafte u Venecueli povećati za manje od 200.000 barela dnevno na prosječnih 900.000 bpd do kraja 2024. pod ublažavanjem američkih sankcija.

Analitičari iz Goldman Sachsa procjenjuju da je neto izvoz nafte šest zemalja OPEC-a, koje su najavile kumulativno smanjenje proizvodnje u vrijednosti od 2 miliona barela dnevno od aprila 2023, ostao na samo 0,6 miliona barela dnevno ispod nivoa u aprilu.

Podaci u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte, takođe su izazvali sumnju u izglede za potražnju. Uvoz sirove nafte od strane druge najveće svjetske ekonomije u oktobru je pokazao snažan rast, ali se ukupan kineski izvoz roba i usluga smanjivao bržim tempom nego što se očekivalo, povećavajući strah od slabljenja globalne potražnje.

Pritisku na cijene nafte doprinio je skroman oporavak američkog dolara sa nedavnih najnižih vrijednosti, što čini naftu skupljom za vlasnike drugih valuta.

Sa vedrije strane, grupa za proizvodnju nafte OPEC očekuje da će globalna ekonomija rasti i pokretati potražnju za gorivom, uprkos ekonomskim izazovima, uključujući visoku inflaciju i kamatne stope.

U međuvremenu, očekuje se da će Kina ove godine postići svoj godišnji cilj rasta bruto domaćeg proizvoda, rekao je u srijedu guverner centralne banke zemlje. Peking je za ovu godinu postavio cilj ekonomskog rasta od oko 5%.

Reuters/Investitor