tiktok

Ne žele da budu “čuvari kapije”: TikTok i Facebook zajedno protiv evropskog zakona o digitalnom tržištu

Podijeli

TikTok se u četvrtak pridružio Meti, krovnoj kompaniji Facebooka i Instagrama, u žalbi na status “čuvara vrata” koji im nameće Zakon o digitalnim tržištima (DMA), novoj regulativi Evropske unije (EU) koji donosi stroža pravila za tehnološke kompanije i olakšava korisnicima kretanje između konkurentskih usluga.

Meta je u srijedu osporila oznake “čuvar vrata” za svoje platforme Messenger i Marketplace, ali se nije žalila na status Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, koje takođe posluju pod njenim okriljem.

Evropska unija je u septembru odabrala 22 usluge “čuvara vrata” koje vodi šest najvećih tehnoloških kompanija – Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Meta i ByteDance/TikTok.

Iako Microsoft, Google i Amazon nijesu osporili svoje nove uloge, Apple još nije komentarisao regulativu za čije je primjedbe rok 16. novembar.

“Naš apel se zasniva na uvjerenju da nove uloge rizikuju da potkopaju osnovni cilj DMA-a, tako što štiti stvarne ‘vratare’ od novijih konkurenata kao što je TikTok”, navodi se.

„Daleko od toga da bude čuvar kapije, naša platforma, koja radi u Evropi nešto više od pet godina, je nesumnjivo najsposobniji izazivač ukorijenjenijim platformskim poslovima”, kazali su iz TikToka.

Aplikacija za razmjenu videa saopštila je i da ne ispunjava zakonski prag za prihode u Evropskom ekonomskom prostoru od 7,5 milijardi eura godišnje, koji određuje novi zakon.

Prema DMA, kompanije s više od 45 miliona aktivnih korisnika mjesečno i tržišnom kapitalizacijom od 75 milijardi eura smatraju se “čuvarima kapije” koji pružaju osnovnu uslugu platforme i imaju veću odgovornost.

Kompanija je saopštila da je imenovana kao “čuvar kapije” na osnovu globalne tržišne kapitalizacije njene matične kompanije, ByteDance, “koja je bazirana prvenstveno na performansama poslovnih linija koje čak i ne posluju u Evropi”.

Prošlog mjeseca, kineski ByteDance otkupio je dionice od američkih zaposlenih u ugovoru koji je procijenio kompaniju na 223,5 milijardi dolara.

TikTok, koji ima više od 134 miliona korisnika mjesečno, rekao je da je igrač, a ne nosilac u digitalnom oglašavanju i da nije sprovedena nikakva tržišna istraga u vezi s njegovim imenovanjem od strane Evropske komisije.