BIG CEE Shopping Centers

Vlasnik Big Fashion centra dobio 100 miliona eura kredita za širenje na zapadnom Balkanu

Podijeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u srijedu da je odobrila kredit u iznosu do 100 miliona eura za BIG CEE B.V., dio kompanije BIG Shopping Centers iz Izraela, koja namjerava da širi poslovanje u regionu Zapadnog Balkana kroz gradnju, renoviranje i kupovinu retail parkova i tržnih centara.

Prva dva projekta, koja će biti finansirana EBRD kreditom, biće dva moderna retail parka koje BIG CEE planira da izgradi u Srbiji – u Staroj Pazovi i Čačku, navedeno je u saopštenju.

Investitor se takođe obavezao da će obezbijediti međunarodni certifikat održivosti BREEAM za sve objekte koje finansira EBRD.

Kako je navedeno, Austrija je obezbijedila i tehničku pomoć kroz svoj program “Realizacije investicija uz efikasnu upotrebu resursa“ (DRIVE), pomažući klijentu da sprovede tržišnu i tehničku procenu i procjenu uticaja transakcije na održivi razvoj.

CEE BIG B.V. jedan od vodećih investitora i vlasnika otvorenih retail parkova i tržnih centara koji posluje u regionu centralne i istočne Evrope.

Posjeduje i upravlja sa 13 tržnih centara – 11 u Srbiji i 2 u Crnoj Gori. Među njima su BIG Fashion Mall & Park Beograd, BIG Novi Sad, BIG Fashion Outlet Inđija, BIG FASHION Podgorica…

U Crnoj Gori su najavili širenje u više gradova.

CEE BIG dio je BIG Shopping Centers Izrael, vodeće izraelske kompanije u razvoju shopping centara na otvorenom i lifestylea. Tvrtku je 1994. godine osnovao Yehuda Naftali sa snom razvoja trgovačkih centara na otvorenom u američkom stilu.

Grupa BIG je vlasnik i menadžer nekretnina koje donose prinos u Izraelu, SAD-u, Srbiji, Crnoj Gori i Francuskoj, a bavi se razvojem zemljišta u potpunom ili djelomičnom vlasništvu u Izraelu i Srbiji.

Kompanija je kontrolni dioničar Afi Properties (cca. 89,29%), koja razvija i upravlja nekretninama koje donose prinos u Izraelu i istočnoj Europi (Rumunija, Češka, Poljska i Srbija).

BIG se uglavnom fokusira na industriju komercijalnih trgovačkih centara, dok se Afi Properties fokusira na urede i rezidencije za iznajmljivanje. Grupa takođe ulaže i posluje u sektoru obnovljive energije.

BIG Grupa trenutno razvija, posluje i upravlja sa 139 projekata širom svijeta, uključujući 56 trgovačkih i trgovačkih centara, 35 poslovnih zgrada, 16 rezidencijalnih projekata i 7 logističkih centara.