euro, money, novac, pare, plaćanje, plaćanja, prodavnica, kasa, cash, shop, paying

Prvi put od ljeta 2021: Inflacija u eurozoni ispod tri odsto

Podijeli

Inflaciju u eurozoni je prije dvije godine pokrenula pandemijska javna potrošnja, a prošle godine je usijala Rusija napadom na Ukrajinu. Ove godine inflacija se polako hladi i u oktobru je, prvi put od ljeta 2021. pala na ispod tri odsto.

Prema podacima Eurostata objavljenim u petak, međugodišnja stopa inflacije je pala na 2,9 odsto, poslije 4,3 odsto u septembru. Evropski zavod statistiku je time uz provjeru potvrdio prethodni izvještaj.

Stopa poskupljenja je posljednji put ispod tri odsto bila u ljeto 2021.

U oktobru je popustila i bazna inflacija, na 4,2 odsto poslije 4,5 odsto prethodnog mjeseca. Statističari iz te računice izbacuju drastičnim promjenama podložne cijene stavki poput energenata i hrane.

Ekonomisti često baznu inflaciju vide kao suštinsku mjeru trenda cijena.

Hrana je nadalje znatno skuplja nego 12 mjeseci ranije, ali je tempo poskupljenja u oktobru pao sa 8,8 na 7,4 odsto, dok su usluge od septembra neznatno poskupjele.

U isto vrijeme, energenti su pojeftinili za 11,2 odsto.

Stopa inflacije se nadalje veoma razlikuje po 20 zemalja eurozone – u Slovačkoj je u oktobru bila 7,8 odsto za 12 mjeseci, dok je u Belgiji i Holandiji bila negativna, sa minus 1,7 i minus jedan odsto.

Inflacija je u Njemačkoj u oktobru bila na ravno tri odsto, dakle nešto iznad prosjeka.

Uprkos hlađenju inflacije, ona se nadalje drži iznad dva odsto godišnje koju Evropska centralna banka (ECB) cilja na dugi rok. ECB cijene hladi povećanjem kamatnih stopa, jer skuplje finansiranje obara tražnju i obeshrabruje ulaganja, odnosno guši privredni rast.

dpa/Investitor