Jack Ma, Džek Ma, Alibaba, Ant Grupa

Džek Ma, ikona kineske tehnološke scene, ulazi u biznis s hranom

Podijeli

Suosnivač Alibabe i jedan od najbogatijih Kineza, Džek Ma, godinama je bio ikona kineske tehnološke industrije – ali izgleda da će taj sektor zasjeniti biznisom s hranom, koji planira.

Ma je ​​u srijedu osnovao kompaniju pod nazivom “Hangzhou Ma’s Kitchen Food” u gradu u kojem se nalazi sjedište Alibabe, prema medijskim izvještajima. Hangzhou je takođe Main rodni grad.

Registrovani kapital kompanije je 10 miliona kineskih juana, ili 1,4 miliona dolara, izvještava South China Morning Post u vlasništvu Alibabe, pozivajući se na službeni nacionalni sistem kreditnih informacija o preduzećima (SCMP).

Hangzhou Ma’s Kitchen Food je u potpunom vlasništvu Maine investicione kompanije, Hangzhou Dajingtou. Preduzeće se bavi prodajom već upakovane hrane i preradom i maloprodajom poljoprivrednih proizvoda, prema SCMP-u.

Čini se da je Maovo interesovanje za poljoprivredu uzelo maha nakon što je vlada krenula protiv njegovog poslovanja, koja je počela 2020, a nakon što je naljutio Peking kritičkim govorom o kineskom finansijsko-regulatornom sistemu, primjećuje Business Insider.

Tehnološki tajkun nestao je naglo iz vidokruga javnosti dvije godine nakon obračuna s državom. Njegovo lično bogatstvo je takođe palo, a njegove kompanije su izgubile stotine milijardi dolara tržišne vrijednosti. Od tada se retko pojavljivao u javnosti.

Umjesto toga, posljednjih nekoliko godina, on je putovao svijetom dok je studirao agrotehniku.

U oktobru 2021, Ma je ​​bio u Španiji i učio o poljoprivredi i tehnologiji u vezi sa pitanjima životne sredine. Takođe je putovao u Holandiju, Japan i Tajland da bi studirao pomenutu agrotehniku.

U maju, Tokyo College je najavio da će Ma preuzeti mjesto profesora dok će istraživati ​​održivu poljoprivredu i proizvodnju hrane.

U januaru je bio na Tajlandu, gdje je večerao sa Supakit Chearavanontom, predsjednikom Charoen Pokphand grupe, velikog proizvođača stočne hrane.

Ma se službeno povukao iz Alibabe 2019. Njegova fondacija, Jack Ma Foundation, nije odmah odgovorila na zahtjev Business Insidera za komentar novih poslovnih avantura njenog osnivača.