mastercard, kartice, platne kartice

Mastercard dobio važnu bitku za širenje na kineskom tržištu

Podijeli

Mastercard je dobio dugo očekivano odobrenje za proširenje svog poslovanja na ogromnom kineskom tržištu, nekoliko dana nakon što je predsjednik zemlje lično pokušao poboljšati poslovne veze između Pekinga i Vašingtona.

Američki gigant kreditnih kartica objavio je u ponedjeljak da je dobio odobrenje kineske centralne banke i finansijskog regulatora za zajedničko ulaganje s partnerom NetsUnion Clearing Corporation (NUCC).

Mastercard će moći da počne da izdaje bankovne kartice denominirane u kineskim juanima pod sopstvenim brendom, navodi se u nedjeljnom saopštenju Narodne banke Kine (PBOC).

Kina je gotovo bezgotovinsko društvo, sa 434 triliona dolara u elektronskim transakcijama godišnje. Alipay i WeChat Pay, sveprisutni digitalni novčanici kineskih tehnoloških giganata Alibaba i Tencent su dominantne platforme, koje zajedno čine 91% tržišnog udjela.

Odobrenje dolazi više od tri godine nakon što su se regulatori načelno saglasili da dozvole Mastercardu i NUCC-u da uspostave domaću instituciju za kliring bankovnih kartica, navodi se u saopštenju kompanije sa sjedištem u Njujorku.

Važan sastanak, prisustvovali i Mask i Kuk

U srijedu se kineski lider Si Đinping susreo s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom u oblasti zaliva San Franciska na višesatnim prelomnim razgovorima za odnose dvije zemlje.

Na večeri kasnije te večeri, Si je večerao sa američkim poslovnim liderima i rekao im da je Kina voljna da bude “partner i prijatelj” Sjedinjenih Država.

Generalni direktor Mastercarda Michael Miebach učestvovao je na samitu izvršnih direktora na marginama foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) kojem su prisustvovali Si i drugi lideri iz cijelog Pacifika. Među ostalim prisutnima bili su izvršni direktor Tesle Ilon Mask i izvršni direktor Applea Tim LKuk.

Miebach je u izjavi rekao da je odobrenje “prekretnica”. Taj je potez predstavljen u kineskim državnim medijima kao dokaz kontinuiranih napora zemlje da otvori svoju ekonomiju.

Kao i drugi strani provajderi plaćanja, Mastercard je godinama vodio kampanju za proširenje svog poslovanja u Kini. Ranije je bila ovlašćena samo za izdavanje kobrendiranih kartica, poput onih s China UnionPay, državnom mrežom bankovnih kartica.

Te transakcije su obrađene na mreži UnionPay kada su se koristile u kontinentalnoj Kini za plaćanja u juanima i na mreži Mastercard kada su se koristile u inostranstvu za plaćanja u američkim dolarima. Sada, sa direktnim pristupom tržištu, Mastercard može da obrađuje i prikuplja naknade za mnogo više transakcija.

To je druga strana firma koja je dobila direktan pristup tržištu nakon American Expressa, koji je svoju licencu dobio 2020, podsjeća CNN. Amex je lansirao svoje prve debitne kartice za transakcije u juanima godinu dana kasnije.

Visa je podnijela zahtjev za licencu za nuđenje vlastitih kartica u maju 2020, ali još nije dobila odobrenje ili naznake kada bi se to moglo desiti, navodi kompanija u svom najnovijem godišnjem izvještaju podnesenom prošle sedmice .