Business, financial centre, building, new york, mahattan

Investitor veteran: Kineski bankarski sistem je u slobodnom padu a gubici nekretnina mogli bi dostići 4 biliona dolara

Podijeli

Kineski bankarski sistem se urušava, a kriza nekretnina u zemlji mogla bi na kraju izbrisati 4 biliona dolara iz njenog finansijskog sistema, smatra veteran investitor Kyle Bass.

U intervjuu sa Andrewom Rossom Sorkinom na CNBC-u u ponedjeljak, direktor za informacione tehnologije Hayman Capital Managementa ukazao je na kineski imovinski sektor koji se posljednjih godina urušava jer dugovi velikih vlasnika nekretnina rastu, a neke firme ne plaćaju svoje obveznice. Kriza nekretnina ostavila je dovoljno praznih domova u Kini za smještaj 3 milijarde ljudi, rekao je bivši visoki kineski dužnosnik, a poplava neiskorištenih zaliha donijeće ogromne finansijske gubitke u sektoru nekretnina.

“Ti gubici će sigurno imati veliki uticaj na kineski bankarski sistem, koji ima veliku ulogu. U međuvremenu, kinesko lokalno tržište nekretnina uglavnom se finansira putem sredstava za finansiranje lokalne vlade, to je tržište vrijedno oko 13 biliona dolara, iako je veći dio tog finansiranja dugom sada u neizmirenom stanju”, rekao je Bass.

To sugeriše da bi bankarski gubici Kine mogli biti manji od onih u SAD-u tokom Velike finansijske krize, kada su američke banke izgubile oko 700 milijardi dolara.

„Mislimo da su gubici nekretnina Kine najmanje 4 biliona dolara. A ni ne znamo gdje je dno tog tržišta. Da biste imali pravilno funkcionisanje tržišta kapitala, morate razumjeti bankarski sistem, a njihov bankarski sistem je u slobodnom padu upravo sada”, tvrdi on.

Stručnjaci su upozorili da bi kineski imovinski sektor mogao biti u problemima još dugo vremena. Programeri u zemlji krenuli su u masovnu gradnju u posljednjoj deceniji – veliki dio finansiran dugovima – i ta ponuda je sada uveliko nadmašila potražnju za stambenim zgradama. Problemi sa nekretninama mogli bi potrajati i do decenije, procijenio je jedan ekonomista, jer se Kina suočava sa širokim spektrom ekonomskih prepreka koje će usporiti njen rast, ocjenjuje Business Insider.