Carlos Slim, Karlos Slim
YouTube scr

Novi poslovni mogul pridružio se elitnom klubu superbogataša vrijednom preko 100 milijardi dolara

Podijeli

Bogatstvo meksičkog telekomunikacionog mogula Karlosa Slima prvi put je premašilo granicu od 100 milijardi dolara, desetak godina nakon što je bio najbogatiji čovjek na svijetu.

Dok je 83-godišnji magnat napravio nekoliko velikih remonta u svom portfelju posljednjih godina, on vozi “super peso”, zbog čega je meksička valuta ove godine porasla za oko 14% u odnosu na američki dolar, piše Fortune.

Slim je dodao oko 27 milijardi dolara svom bogatstvu u 2023. – uključujući 3 milijarde dolara samo u četvrtak – kako bi povećao svoju prednost kao najbogatiji Latinoamerikanac, prema Bloomberg Billionaires Indexu. Ipak je pao u globalnoj rang listi na 11. mjesto, jer su tehnološki lideri u velikoj mjeri preuzeli prva mjesta.

Većina Slimovog bogatstva od 101,5 milijardi dolara dolazi od telekomunikacione kompanije America Movil SAB, koja prikuplja skoro 40% svog prihoda u meksičkim pezosima i takođe ima izloženost euru zbog svojih operacija u Austriji. Dionice Slimove Grupo Carso SAB, koja radi sve, od građevinarstva do poslovanja restorana i trgovina, ove godine su porasle za 109% i imaju najbolji učinak u meksičkom referentnom indeksu.

Slimove kompanije ove godine su napravile jednu od svojih najvećih opklada na proizvodnju sirove nafte u Meksiku kupovinom mega projekta naftnog polja Zama. Njegova španska građevinska firma FCC prikupila je 965 miliona eura prodajom 25% udela u jedinici kanadskom penzionom operateru CPPIB i navodno želi da kupi većinski udio u kompaniji za nekretnine Metrovacesa. America Movil je u novembru povećao svoj većinski udio u Telekom Austria AG na 58%.

Čak i nakon što je neke udjele u svojim kompanijama prenio na svoje šestero djece, Slim ostaje aktivan na dnevnoj bazi i zadržava većinu odgovornosti u donošenju odluka, kažu ljudi upoznati s njegovim poslovanjem i navikama.

Slim i dalje okuplja svoju širu porodicu na sedmičnoj večeri u svojoj kući u Meksiko Sitiju. Njegovi sinovi, koji su bili postavljeni na ključne uloge u grupi kompanija, drže se podalje od javnosti i nijesu se razgranali kako bi sami investirali, rekli su izvori koji su zahtijevali anonimnost.

Sada, treća generacija Slima se razvija i počela je da zauzima mjesta u upravnim i izvršnim odborima kompanija.

Unuka Vanessa Hajj Slim je u upravnom odboru America Movil i Grupo Carso. Njen brat Rodrigo vodi Sanborns Hermanos, a još jedan brat i sestra Daniel su u upravnom odboru Minera Frisco SAB, zajedno sa rođakom Diegom Slimom.

Slim, čiji roditelji su Libanci koji su emigrirali u Meksiko 1902. godine, napravio je karijeru tako što je kupovao u trenucima duboke krize. Bio je jedan od najvećih korisnika široke privatizacije kasnih 1980-ih i 1990-ih, dok je preuzeo Telmex i pretvorio ga u ogromnu američku kompaniju Movil, koji posluje u 22 zemlje i ostvario prihod od 42 milijarde dolara prošle godine.