YouTube scr

Šef UBS-a: Nijesam uvjeren da su centralne banke obuzdale inflaciju

Podijeli

Izvršni direktor švajcarskog bankarskog giganta UBS, Serđo Ermoti, nije uvjeren da centralne banke drže inflaciju pod kontrolom.

On je svoje sumnje izrazio u novinskom intervjuu objavljenom u nedjelju.

Predsjedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel, s druge strane, rekao je prošle sedmice da je povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama vjerovatno završeno i da će niže stope doći u obzir, ali su se centralne banke držale planova da politiku zadrže čvrstom do sljedeće godine.

Sedam izvora reklo je Reutersu da će Evropska centralna banka (ECB) morati da analizira kako će se inflacija i drugi podaci razvijati od sada do, najranije, sastanka 7. marta naredne godine, prije razmatranja smanjenja.

“Jedna stvar koju sam naučio je da se ne smiju davati predviđanja o narednim mjesecima – to je gotovo nemoguće. Ipak, u ovoj fazi i dalje niijsam uvjeren da je inflacija zaista pod kontrolom”, naveo je Ermoti švajcarskim novinama Le Matin Dimanche na pitanje o ekonomskim izgledima.

“Trend se čini povoljnim, ali moramo vidjeti hoće li se nastaviti. Ako se inflacija približi ciljnim vrijednostima od 2% u svim većim ekonomijama, centralne banke bi mogle popustiti politiku kamatnih stopa. U ovom okruženju, međutim, veoma je važno ostati agilan”, dodao je on.

UBS je saopštio da će ukinuti 3.000 radnih mjesta u Švajcarskoj kako bi smanjio troškove nakon preuzimanja Credit Suisse-a, najvećeg spajanja banaka od globalne finansijske krize, koje je organizovala švajcarska država kako bi spriječila kolaps Credit Suisse-a.