IBM HQ
Foto: Denny Müller, Unsplash

IBM preuzima platforme za integraciju kompanija za 2,13 milijardi eura

Podijeli

Kompanija IBM je u ponedjeljak objavila da će kupiti Software AG’s, platforme za integraciju preduzeća, za 2,13 milijardi eura (2,33 milijarde dolara), kako bi ojačala poziciju u segmentu vještačke inteligencije (AI) i hibridnog oblaka.

IBM će kupiti platforme StreamSets i webMethods od Software AG-a sa raspoloživom gotovinom, navodi se u saopštenju kompanije. Dvije jedinice formirale su takozvani “Super Ipaas” Software AG-a poslovanje, koje je pokrenuto u oktobru.

Platforme, kako je objašnjeno, obezbjeđuju integraciju aplikacija, upravljanje interfejsom za programiranje aplikacija (API) i integraciju podataka, između ostalog.

Software AG je u većinskom vlasništvu privatne investicione kompanije Silver Lake, koja trenutno posjeduje 93,3% dionica njemačke softverske kompanije. Taj posao je procijenio cijeli posao na 2,6 milijardi eura (2,84 milijarde dolara).

“Prilika da se StreamSets i webMethods timovi spoje sa IBM-om radi inovacija u izgradnji budućnosti hibridnog oblaka i AI rješenja sljedeće generacije za preduzeća je jedinstveno uvjerljiva”, kazao je u saopštenju Kristijan Lukas, predsednik nadzornog odbora Software AG.

Transakcija podliježe regulatornim odobrenjima i očekuje se da će biti završena u drugom kvartalu 2024. godine.

Silver Lake je istovremeno objavio svoju ponudu za ukidanje softvera AG po cijeni od 32 eura (34,96 dolara) po dionici, što je očekivani sljedeći korak nakon njegovog preuzimanja ove godine.

Naslovna fotografija: Denny Müller on Unsplash