radnik, otkaz, fire, walk, šetnja
Foto: Pixabay

Masovna otpuštanja i u 2024.

Podijeli

Masovna otpuštanja očekuju se 2024. godine, a prema novoj anketi mogla bi uticati na skoro polovinu svjetskih kompanija.

To su najnovije informacije iz ankete Resume Builder, zasnovane na odgovorima više od 900 kompanija ovog mjeseca. Resume Builder je profesionalna platforma koja korisnicima omogućava kreiranje biografija (CV) u samo nekoliko koraka.

U istraživanju, skoro četiri od 10 kompanija reklo je da će vjerovatno imati otpuštanja 2024. godine, što je izazvalo povećan strah od recesije. Više od polovine kompanija takođe je reklo da planira da zamrzne zapošljavanja 2024. godine.

Na pitanje zašto se kompanije upuštaju u otpuštanja, polovina je odgovorila da je očekivanje recesije glavni razlog. U međuvremenu, nešto manje, četiri od 10 reklo je da će otpustiti zaposlene i zamijeniti radnike vještačkom inteligencijom (AI).

Vijest dolazi kada se Google navodno sprema da otpusti 300.000 zaposlenih u svojim jedinicama za prodaju oglasa u korist tehnologije AI reklama.

Godine 2023. 65 odsto poslovnih lidera je reklo da su njihove kompanije već imale otpuštanja, a 25 odsto ih je reklo da su otpustili 30 odsto ili više radne snage.

U 2024. bi mogao biti otpušten značajan broj radnika jer je 22 odsto kompanija koje planiraju otpuštanja u novoj godini reklo da će 30 ili više posto njihovog osoblja dobiti otkaz.

Ko će prvi biti otpušten?

Iako je ogroman broj kompanija naznačio da se u novoj godini očekuju otpuštanja, nijesu sve kompanije ili industrije podjednako izložene riziku.

Postojala je podjela na srednja i velika preduzeća u odnosu na mala preduzeća. Dok je 42 odsto srednjih i 39 odsto velikih kompanija navelo da očekuje otpuštanja, samo 28 odsto čelnika malih kompanija reklo je isto.

Što se tiče industrije, građevinske i softverske kompanije su daleko najčešće predviđale otpuštanja u narednoj godini, sa 66 odnosno 65 odsto.

U međuvremenu, informacione, maloprodajne, finansijske i osiguravajuće kompanije će vjerovatno doživjeti značajne promjene u broju zaposlenih, pri čemu 44 odsto informacionih i maloprodajnih kompanija i 38 odsto finansijskih kompanija kaže da se očekuju otpuštanja.

Da biste utvrdili da li je upravo vaš posao ugrožen, vjerovatno će biti potrebno da analizirate svoj učinak u kompaniji, pokazuje istraživanje.

„Pristup otpuštanjima zasnovan na učinku je ono što 62 odsto kompanija kaže da koristi, dok 17 odsto kaže da koristi metod ‘posljednji ušao, prvi izašao’”, navodi se u istraživanju.

“Posebno za mala preduzeća, postoje neke isprobane i provjerene metode u pogledu izbjegavanja otpuštanja”, rekao je Alex Mastin, izvršni direktor i osnivač web stranice Home Grounds.

“Proces počinje razmišljanjem izvan okvira i generisanjem novih ideja za prihode, marketing i smanjenje režijskih troškova. Za preduzeća bilo koje veličine, takođe može biti od pomoći proširenje radne uloge pojedinačnih zaposlenih kako bi se smanjio broj — ali i dodatne plate.”

Mastin je rekao da radnici takođe mogu učiniti sebe vrednijima “spremnošću da se obuče za više poslova”.

“Ako većina kompanija sprovodi otpuštanja zasnovana na učinku, sada nije vrijeme da budete samozadovoljni ili odbačeni sa svoje pozicije”, rekla je Julia Toothacre, strateg za biografije Resume Builder-a, Julia Toothacre. “Pobrinite se da pratite svoje rezultate i uticaj na svoju poziciju i redovno dijelite informacije sa svojim menadžerom.”

AI otpuštanja uskoro stižu

Ako se vaš posao može lako zamijeniti postojećom AI tehnologijom, možda je vrijeme za brigu.

Gotovo četiri od 10 poslovnih lidera reklo je da se otpuštanja dešavaju kako bi se radnici zamijenili vještačkom inteligencijom.

“Budući da je AI i dalje razlog za otpuštanja, odvojite vrijeme da naučite kako iskoristiti AI na svojoj poziciji i koji bi AI programi mogli najviše uticati na vaš rad”, rekao je Toothacre. “Naučite o njima i postanite ‘korisnik’. Želite da budete zaposleni bez kojeg vaš menadžer ne može zamisliti tu poziciju”

Steven Chizen, advokat za zapošljavanje iz Kalifornije, rekao je da se otpuštanja obično zasnivaju na nekoj kombinaciji poslovnih potreba, viška posla i učinka. Ali i dalje postoje koraci koje možete preduzeti kako bi vaš odlazak iz vaše kompanije bio manje vjerovatan.

„Radnici bi uvijek trebalo da se pitaju: ‘Kako da postanem nezamjenjiv?’ Zatim, kada dođe do neizbježnog otpuštanja, oni će biti niže na listi potencijalno pogođenih”, rekao je Chizen za Newsweek.

S obzirom na to da će tržište rada vjerovatno biti nestabilno 2024, radnici će i dalje morati da se povezuju i učvrste poziciju istovremeno, dodao je Chizen.

Uloga LinkedIn-a

Ažuriranje vašeg LinkedIn profila prije ili kasnije je takođe dobra ideja. Uključivanje u obuku zasnovanu na vještinama kako bi postali zapošljiviji takođe će pomoći zaposlenima u snalaženju u sljedećoj neizvjesnoj godini, pri čemu su analitika, društveni mediji i, naravno, AI najviše tražene vještine.

Zaposleni koji ipak budu otpušteni vjerovatno će biti primorani da se oslone na ušteđevinu, ali mnogi Amerikanci su bez ovog neophodnog obezbjeđenja, kaže Michal Strahilevitz, direktor Elfenworks centra za odgovorno poslovanje i profesor na koledžu St. Mary u Kaliforniji.

“Iako nam je svima rečeno da imamo dovoljno ušteđevine kao amortizer u slučaju da se ovakve stvari dogode, vrlo malo ljudi to ima”, rekao je Strahilevitz za Newsweek.

Srednja vrijednost štednje za Amerikance je 5.300 dolara, prema posljednjim podacima Federalnih rezervi. Međutim, taj iznos se može brzo potrošiti za mjesec ili dva kada se uzmu u obzir troškovi stanovanja, namirnica i brige o djeci.

Zaposleni koji se spasu od otpuštanja vjerovatno će osjetiti negativne posljedice.

“Čak i onima koji nijesu otpušteni može doći do povećanja obima posla, jer često dužnosti koje obavljaju oni koji su otpušteni završe u krilu onih koji ostaju”, rekao je Strahilevitz.

“Takođe je izuzetno loše za moral biti u kompaniji koja masovno otpušta, čak i ako zadržite radno mjesto. Tužno je. Bolno je gledati kako otpuštaju kolege s kojima volite da radite”, naveo je.

Newsweek/Investitor

Comments are closed.