work, job, factory, industry
Foto: Patrick Pleul/ZB/dpa

Slovenci radnike traže i u Sjevernoj Makedoniji

Podijeli

Uprkos neizvjesnosti na tržištu rada i hlađenju njemačke ekonomije, ova godina je ipak bila povoljna za tražioce posla. Izuzev energetski intenzivnih kompanija, koje šalju radnike na čekanje, i dalje postoji potražnja za kadrovima u drugim djelatnostima.

Slovenački poslodavci ih traže u inostranstvu, sve više i u Sjevernoj Makedoniji. Memorandum o zapošljavanju između dviju država je potpisan, očekuje se samo potpisivanje sporazuma, javlja novinarka Radia Slovenija Urška Valjavec, prenosi SEEbiz.

Analiza Zavoda za zapošljavanje za 2023. godinu pokazuje umjereni pad nezaposlenosti. Anketna nezaposlenost od 4,1 odsto svrstava Sloveniju na visoko šesto mjesto evropske ljestvice. Ispred su, na primjer, Malta i Poljska s 2,5 odnosno 2,8 odsto anketne nezaposlenosti, dok je na začelju Španija s 11 odsto nezaposlenosti.

Strani radnici u Sloveniji čine oko 14 odsto radne snage. Najviše ih radi u građevinarstvu, ugostiteljstvu, zdravstvu i saobraćaju.

Najviše stranaca dolazi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i s Kosova, a u posljednje vrijeme sve je više državljana Sjeverne Makedonije, izvještava među ostalim Urška Valjavec.

List Delo je prije nekoliko dana pisao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova pripremilo predlog izmjene Zakona o strancima koji bi trebalo da olakša zapošljavanje i boravak visokokvalifikovanih radnika iz inostranstva u Sloveniji.

Predlogom amandmana uvodi se Evropska direktiva o plavoj karti Evropske unije, kojom se želi olakšati zapošljavanje visokokvalifikovanih građana trećih zemalja u Evropskoj uniji.

Izmjena takođe uvodi privremenu dozvolu boravka za digitalne nomade. Kako pišu u Delu, strateški savjet za digitalizaciju smatra da bi regulisanje statusa digitalnih nomada povećalo protok znanja i iskustava, povećalo prihode u državni budžet i ojačalo vidljivost Slovenije.

Status digitalnog nomada dobili bi stranci koji nijesu državljani Evropske unije, a zaposleni su ili samozaposleni te obavljaju posao na daljinu putem komunikacijske tehnologije u poslovnom subjektu sa sjedištem izvan Slovenije, koji nije upisan u poslovni registar Republike Hrvatske.