business, entrepreneur, strategy, startup
Foto: Diggity Marketing, Unsplash

Gdje investirati u 2024?

Podijeli

Godina 2023. bila je pravi tobogan za tržišta, podstaknuta očekivanjima o smanjenju kamatnih stopa iz SAD-a, Velike Britanije i Evrope, globalnim tenzijama koje su izbile na Bliskom istoku i, ne manje važno, razočaravajućim vijestima iz kineske ekonomije.

Činilo se da su najbolje opklade u 2023. napravljene oko tehnološkog sektora, predvođenog divovima kao što su Nvidia i Alphabet koji imaju koristi od razvoja alata iz sektora vještačke inteligencije (AI), dok su kriptovalute i dionice lijekova za mršavljenje takođe imale ogroman dobitak u 2023. godini.

Ali šta je najbolje za 2024?

Očekuje se da će evropske dionice i kriptovalute porasti tokom ove godine, dok bi roba mogla biti među najrazočaravajućim investicijama u 2024, prema izgledima BCA Research-a. Istraživači vjeruju da bi AI takođe mogla izgubiti dio svoje snage.

Mješoviti globalni izgledi mogu pokrenuti investitore

Ključni pokretač investicionih odluka ove godine mogu biti vodeće centralne banke SAD, UK i eurozona, gdje se očekuje smanje kamatnih stopa, poslije nekoliko talasa povećanja.

“Posebno će dionice koje rastu vjerovatno imati dalje koristi od ovog obnovljenog entuzijazma s obzirom na to da su pretrpjele štetu u okruženju viših kamatnih stopa,” izjavila je za Euronews Business šef odjeljenja za novac i tržišta Hargreaves Lansdown-a, Suzana Striter.

“Nade za mekše slijetanje za američku ekonomiju mogle bi pomoći i kompanijama koje prodaju diskrecione proizvode na tom tržištu. Međutim, s obzirom na to da se puni uticaj povećanja kamatnih stopa tek treba osjetiti, i dalje postoji šansa da će to biti nizak put od vršnih stopa”, dodala je.

Drugi predviđaju mnogo mračnije izglede za globalnu ekonomiju, čiji je rast bio oko 3% u posljednje dvije decenije. Međutim, očekuje se da će proizvodnja pasti na duži rok, budući da se Kina, glavni faktor koji doprinosi globalnoj ekonomiji, bori sa ozbiljnom krizom imovine unutar svoje ekonomije.

Daval Džoši, glavni strateg u BCA Research-u, rekao je za Euronews Business da nijedan sektor ne može u potpunosti zamijeniti nedostajuću proizvodnju kineskog tržišta nekretnina od 100 biliona dolara, koje vrijedi nevjerojatnih šest puta više od kineske ekonomije od 18 biliona dolara.

“Kraj kineskog stambenog buma znači kraj glavnog pokretača svjetskog rasta”, rekao je Joši. “Dakle, to je najmanje 25% i to je bio glavni motor kineskog rasta, ali je to bio i glavni motor svjetskog rasta.”

Glavni strateg očekuje da će potražnja za robom biti teško pogođena usporavanjem rasta Kine. “Biće mnogo, mnogo teže okruženje za robu, barem u narednoj godini, jer veliki izvor potražnje jednostavno više nije tu, a nova potražnja nije dovoljna da popuni jaz iz Kine.”

Globalni napori dekarbonizacije, za koje je potrebno mnogo metala, mogli bi djelimično nadoknaditi gubitak.

U međuvremenu, očekuje se da će cijene nafte u kratkom roku rasti. “Nade za meko slijetanje za američku ekonomiju dovele su do ponovnog porasta cijena nafte i ako zemlje OPEC+ produže smanjenje proizvodnje, vjerovatno će dobiti još više”, rekla je Striter iz HL-a.

BCA se slaže sa kratkoročnim skokom, iako ga više svodi na geopolitičke tenzije na Bliskom istoku. Ne vidi trajnu prijetnju viših cijena na duži rok. „Ionako slaba potražnja će se srušiti ako cijena bude previsoka“, objasnio je Džoši.

Šta donosi 2024. za američku ekonomiju?

BCA Research očekuje naglo usporavanje američkog rasta. To je dijelom zato što su realne kamatne stope tek u posljednjih šest mjeseci došle u pozitivnu teritoriju. Taj porast će pogoditi kompanije koje su ranije imale koristi od negativnih realnih kamatnih stopa kada je inflacija bila viša od referentnih stopa Fed-a.

BCA očekuje da će centralna banka morati da ohladi ekonomiju, da ohladi cijene.

„Ako zaista želite da ubijete inflaciju i da očekivanja budu usidrena na 2%, onda najniža tačka nije 2, već mora biti više od 1,5% ili tako nešto. I veoma je teško stići tamo bez recesije”, rekao je Džoši.

To bi moglo teško pogoditi kompanije, kao i potrošnju – ova druga podržava dvije trećine američke ekonomije. Potrošnja domaćinstava je do sada oslikala ružičastu sliku, ali, rekao je Džoši, ogroman priliv ilegalnih imigranata 2023. dao je lažno čitanje ukupnih brojeva.

“Dok je stvarna potrošnja porasla za 2,4%, populacija je porasla za oko 1,2% ili otprilike. Ako pogledate potrošnju po glavi stanovnika, to nije tako dobro.”

Ako američka privreda pokazuje znake usporavanja, tržište akcija bi se takođe moglo suočiti sa nazadovanjem, uz smanjenje profita određenih kompanija.

Obveznice i evropske dionice mogle bi biti pobjednik 2024.

S druge strane, ekonomski pad može favorizirati ulaganja u obveznice širom SAD-a, Velike Britanije i eurozone. „To je veoma pozitivno za tržište obveznica u 2024. godini“, rekao je glavni strateg.

U svom izvještaju za 2024, BCA sugeriše da bi evropske dionice mogle biti pobjednik u narednih 6-12 mjeseci.

Džoši se kladi na performanse zdravstvenih kompanija, među ostalim dionicama potrošačkih proizvoda, koje su imale lošiji učinak 2023. godine. Očekuje se da će švajcarski MSCI indeks, koji nije dobro prošao u 2023, takođe biti bolji u 2024. godini.

“Poslovanja koja generišu visoku gotovinu dobra su osnova za diversifikovani portfelj dionica. Kompanije koje su preuzele mnogo zaduživanja kako bi rasle uvijek su rizičnije od onih koje su pune gotovine. Sa rizicima recesije koji zamagljuju izglede za neke evropske zemlje ovu strategiju treba imati na umu”, navela je Striter.

Kriptovalute, s druge strane, prolaze kroz transformaciju. Dugo su se smatrali visokorizičnom investicijom, ali su ih investitori nedavno uzeli kao zaštitu od rizika za događaje kao što je bankarska kriza, uloga koja se dugo poistovjećivala sa pravim zlatom.

“Ono što smo otkrili je da se mnogi investitori veoma sporo diverzifikuju od vrste fizičkog zlata do, kako ja to zovem, digitalnog zlata”, rekao je Džoši. “To je takođe generacijska stvar. Svako stariji od 50 godina ne voli ‘digitalno zlato’, svako u svojim 20-im ili 30-im godinama kaže: ‘Vrlo mi je ugodno s digitalnim zlatom. Ne želim fizičko zlato'”, objasnio je Džoši.

Kako se AI manija može izduvati

“Zlatna groznica AI će se boriti da pronađe bilo kakvo zlato”, piše u izvještaju BCA.

Tehnološke dionice koje se oslanjaju na očekivani uspjeh vještačke inteligencije bile su u porastu 2023. godine. Međutim, u izvještaju se navodi da stvarna produktivnost koja doprinosi ekonomskom rastu tek treba biti demonstrirana. Jedina kompanija koja bi zaista mogla imati koristi od “AI manije” je Nvidia koja „prodaje motike i lopate“ tim kompanijama u zlatnoj groznici za AI, rekao je Džoši. „Ali tehnološke kompanije koje kupuju motike i lopate bore se da pronađu zlato.”

Opšta preporuka BCA je zadržati više ulaganja u dugoročne obveznice, švajcarske dionice i dionice francuske luksuzne robe, ali izdvajati manje gotovine (osim dolara, što se preporučuje) i ulaganja u energiju ili industrijske metale.

Odricanje od odgovornosti: Ove informacije ne predstavljaju finansijski savjet; prije konačnih odluka o ulaganju, uvijek izvršite vlastito istraživanje na vrhu kako biste bili sigurni da su ispravne za vaše specifične okolnosti. Ovaj tekst je informativan i ako se oslanjate na informacije iznijete u njemu, onda to činite u potpunosti na vlastitu odgovornost.

Comments are closed.