byd, byd auto, suv, electric car

Mask više nije prvi: Kineski BYD prodao više električnih automobila od Tesle

Podijeli

BYD je pretekao Teslu i tako postao najveća svjetska kompanija za proizvodnju električnih automobila u posljednjem kvartalu 2023.

Kineska kompanija je prošle godine prodala rekordan broj automobila, uključujući 525.409 akumulatorskih električnih vozila (BEV) u periodu od tri mjeseca do 31. decembra, prema podacima berze. Tesla je u utorak saopštio da je isporučio 484.507 vozila, što takođe predstavlja kvartalni rekord.

Tokom cijele godine Tesla Ilona Maska i dalje je nadmašio BYD, prodavši 1,8 miliona električnih automobila. BYD je prodao 1,57 miliona električnih vozila, 73% više u odnosu na 2022. godinu, kao i 1,44 miliona hibrida.

Ali to znači da je Teslin jaz u odnosu na kineskog rivala, od oko 230.000 jedinica u 2023, bio znatno manji od 400.000 jedinica objavljenih 2022. godine, prenosi CNN.

Brz rast BYD-a, koji podržava Voren Bafet, simbol je rastuće kineske industrije električnih vozila.

Kina brzo napreduje u tranziciji na električna vozila, zahvaljujući snažnoj vladinoj podršci ovoj industriji. A njegovi proizvođači automobila popunjavaju tržište Evrope, uz uzbunu tradicionalnih rivala kao što su Volkswagen i Renault. Kreatori politike EU pokrenuli su istragu o kineskim državnim subvencijama, odnosno, da li je u pitanju narušavanje konkurencije.

Peking je postavio cilj da najmanje 20% novih automobila koji se godišnje prodaju u Kini do 2025. budu nova energetska vozila (NEV), koja uključuju BEV, plug-in hibride i vozila na vodonikove gorive ćelije. Do 2035. godine, kaže vlada, NEV bi trebalo da postanu “mainstream” prodaje novih automobila.

Prvi cilj je postignut 2022. godine, otprilike tri godine ranije. Do drugog se takođe može doći ranije nego što se očekivalo.