Bernar Arno, Bernard Arnault, LVMH
Arno (YouTube scr)

Bezos je samo nekoliko dana bio najbogatiji čovjek na svijetu: Sada je to ponovo francuski mogul luksuznih brendova

Podijeli

Bernar Arno, izvršni direktor LVMH-a, ponovo je rangiran od strane Bloomberga kao najbogatija osoba na svijetu, sa bogatstvom od 197 milijardi dolara, preuzevši tu titulu od Džefa Bezosa.

Bivši izvršni direktor Amazona proveo je samo nekoliko dana na prvom mjestu, titulu koju je vratio prvi put od 2021. Od četvrtka je njegovo bogatstvo zasjenio Arno i to za milijardu dolara, prema Bloomberg Billionaire Indexu, koji se ažurira dnevno.

Titula najbogatije osobe često se mijenja između Arnoa, Bezosa i direktora Tesle, kontroverznog Ilona Maska.

Do prošle sedmice, Bloomberg je titulirao Maska kao najbogatiju osobu na svijetu, ali je njegovo bogatstvo od tada palo na 189 milijardi dolara jer su Tesline dionice značajno izgubile na vrijednosti od početka godine. ČITAJ VIŠE Preliminarni podaci Kineskog udruženja putničkih automobila pokazuju da je Maskova kompanija prošlog mjeseca ostvarila najniži mjesec prodaje u Kini.

Arno je izvršni direktor i predsjednik francuskog konglomerata luksuznih brendova LVMH. Otkako je suosnivao kompaniju 1980-ih, svoje bogatstvo je stekao okupljanjem niza luksuznih kompanija iz oblasti mode, nakita, satova, parfema i alkohola, uključujući poznate brendove kao što su Louis Vuitton, Tiffany & Co i Dom Prignon.

Njegov udio od 97,5% u luksuznoj modnoj kući Christian Dior čini većinu njegovog bogatstva, prema Bloombergu.

Godine 2023. imenovao je svoju kćer Delfin Arno za izvršnog direktora i predsjednika Diora, a njegovo četvero djece takođe radi za LVMH i njegove brendove.

Arno, koji ima 75 godina, uvjerio je prije dvije godine odbor LVMH-a da podigne obaveznu starosnu granicu kompanije za odlazak u penziju na 80, dajući sebi tako još pet godina da odluči ko će preuzeti njegovo luksuzno carstvo.

Izvor:Business Insider/Investitor