Apple store, iPhone
Foto: Laurenz Heymann, Unsplash

Potop Apple-a u Kini: Prodaja iPhone-a u prvoj sedmici Nove godine opala 30 odsto

Podijeli

Prodaja iPhonea u Kini pala je 30% u prvoj sedmici 2024. godine, navode analitičari Jefferiesa u bilješci, dodajući znakove rastućeg konkurentskog pritiska domaćih rivala, kao što je Huawei.

Pad Apple-ove prodaje bio je glavni katalizator ukupnog dvocifrenog pada isporuka pametnih telefona u Kini tokom prve sedmice, navodi se u bilješci koju je brokerska kuća objavila u nedjelju. Drugi Android brendovi i Huawei ostvarili su relativno stalan rast u odnosu na prethodnu godinu tokom ovog perioda, navodi se u bilješci.

Ovo smanjenje Apple-ove prodaje dogodilo se uprkos agresivnom sniženju cijena više modela iPhone-a na glavnim kineskim internetskim tržištima, navode analitičari. Na primjer, cijene iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max snižene su 16% na platformi za e-trgovinu Pinduoduo.

Pad od 30% predstavlja ubrzanje u odnosu na pad od 3% u odnosu na prethodnu godinu koji je američka kompanija zabilježila za cijelu 2023, na svom trećem najvećem tržištu, rekao je Jefferies, dodajući da je brokerska kuća to zaključila iz vlastitog praćenja tržišta. Konkretno, pad od 3% u 2023. jednak je smanjenju Appleovog tržišnog udjela od 0,4%.

Analitičari Jefferiesa kažu da se pad Applea uglavnom pripisuje konkurentskim pritiscima kineskih rivala, posebno Huaweija, koji je svoju Mate 60 seriju telefona lansirao u avgustu prošle godine.

U posljednjem kvartalu 2023, Huaweijev udio na kineskom tržištu pametnih telefona porastao je oko 6%, navodi se u bilješci.

Prema analitičarima Jefferiesa, Apple će se vjerovatno suočiti sa većim konkurentskim pritiskom domaćih rivala tokom 2024. Njihova prognoza predviđa da će obim isporuke Apple-a nastaviti da opada dvocifrenim stopama tokom 2024, dok se očekuje da će Huawei nastaviti da osvaja veći tržišni udio.

Konkretno, procjenjuju da će Huawei isporučiti oko 64 miliona pametnih telefona širom svijeta 2024. godine, što je znatno više od procijenjenih 35 miliona uređaja isporučenih 2023. godine.

Nakon višegodišnjeg pada, kinesko tržište pametnih telefona spremno je za oporavak koji su prognozirali drugi analitičari, a istraživačka firma IDC predviđa rast prodaje iz godine u godinu u četvrtom kvartalu nakon deset uzastopnih kvartala pada isporuka, prenio je Reuters.