Džef Bezos
Bezos (Vimeo screenshot)

Džef Bezos za 13 minuta zaradi više nego prosječna osoba za cijeli život

Podijeli

Osnivač Amazona Džef Bezos uspio je da značajno poveća lično bogatstvo u prošloj godini, sa 107 milijardi na 177 milijardi dolara. U pitanju je prosječno povećanje od 191,78 miliona dolara po danu ili oko 7,99 miliona dolara po satu.

Kada ove brojke stavimo u perspektivu, Bezos je prošle gopdine zarađivao isti iznos srednje životne zarade prosječnog američkog radnika – 1,7 miliona dolara 2023. – za otprilike 0,21 sat ili oko 12,76 minuta. Drugim riječima, ono što prosječan radnik zaradi tokom cijele karijere, Bezos zaradi za nešto manje od 13 minuta.

Bezosov rast bogatstva uglavnom je vođen njegovim vlasništvom nad dionicama Amazona. Od Amazonove inicijalne javne ponude 1997. godine, kompanija se značajno proširila, ne samo u online maloprodaji, već i u oblastima kao što su računarstvo u oblaku (Amazon Web Services) i digitalni streaming. Ove ekspanzije su kontinuirano gurale cijenu Amazonovih dionica naviše, značajno utičući na Bezosovo lični neto bogatstvo. U 2023. godini predviđa se da će Amazonova maloprodajna prodaja e-trgovine širom svijeta dostići 746,22 milijarde dolara, naglašavajući dominantnu poziciju kompanije u sektoru e-trgovine.

Bezos je primio ukupnu kompenzaciju od 1,7 dolara za fiskalnu 2022. Ovaj kompenzacioni paket uključivao je osnovnu platu od 81.840 dolara, bez bonusa, opciju dionica ili nagrađenih dionica. Preostalih 1,6 miliona dolara došlo je od drugih vrsta kompenzacije. Bezosova osnovna plata ista je od 1998. godine.

Tokom godina, Bezos je prodao dionice Amazona u vrijednosti od približno 27 milijardi dolara, uključujući značajnu prodaju u 2010. od 6 miliona dionica u vrijednosti od 793 miliona dolara.

Bezos je tokom godina diversifikovao svoja ulaganja. Osnovao je Blue Origin Enterprises, privatnu kompaniju za svemirske letove s ambicioznim ciljevima poput izgradnje svemirskih hotela i zabavnih parkova. Takođe je kupio Washington Post 2013. i investirao je u razne druge poduhvate, uključujući Arrived Homes, kompaniju koja omogućava pojedincima da ulažu u nekretnine za iznajmljivanje za samo 100 dolara.

Njegove investicije se kreću od novih tehnologija do tradicionalnih medija, čime je pokazao sposobnost da prepozna i iskoristi različite poslovne prilike. Ovaj raznolik pristup investiranju ne samo da štiti njegovu finansijsku imovinu od nestabilnosti tržišta, već ga i pozicionira na čelo više pionirskih industrija.

Uprkos kritikama zbog njegovog relativno malog filantropskog davanja u poređenju sa njegovom neto vrednošću, Bezos je počeo da povećava priloge u dobrotvorne svrhe. Godine 2020. odvojio je 10 milijardi dolara Fondu “Bezos Earth” za borbu protiv klimatskih promjena i dao donacije u različite svrhe, uključujući obrazovanje i beskućništvo.

Iako se Bezosova finansijska dostignuća mogu činiti nedostižnim, ona služe kao dokaz moći vizije, inovacije i upornosti. Njegova priča pruža nadu i inspiraciju, podsjećajući ljude da su uz posvećenost i strateško razmišljanje moguća značajna postignuća.

Benzinga/Investitor