Google, Alphabet, worker, employee
YouTube scr

Google otpušta stotine radnika: Šta će se desiti sa tehnološkim sektorom u 2024?

Podijeli

Tehnološki giganti sve više otpuštaju svoje zaposlene, dostigavši ​​vrhunac u januaru prošle godine. S obzirom da Google sada sprovodi ukidanje stotine radnih mjesta, kakvi su izgledi na tehnološkom tržištu za 2024. godinu?

Google je otpustio stotine zaposlenih u važnim sektorima, poput hardvera, glasovne pomoći i inženjeringu, nastavljajući da smanjuje troškove.

“Tokom druge polovine 2023. godine, određeni broj naših timova napravio je promjene kako bi postali efikasniji i radili bolje, te uskladili svoje resurse sa svojim najvećim prioritetima proizvoda”, rekao je portparol Googlea u izjavi za Reuters.

“Neki timovi nastavljaju da prave ovakve organizacione promjene, koje uključuju neke eliminacije uloga na globalnom nivou”, rekao je portparol ne precizirajući broj zahvaćenih radnih mjesta.

Google je prošle godine najavio planove da svog virtuelnog asistenta učini pametnijim dodavanjem generativne vještačke inteligencije (AI) koja bi mogla pomoći u zadacima kao što su planiranje putovanja ili praćenje e-pošte.

Zabrinutost oko implikacija i upotrebe AI za otpuštanje radnih mjesta nije nova. Istraživanje 750 poslovnih lidera koji koriste AI koje je proveo ResumeBuilder otkrilo je da je 37% ispitanika izjavilo da je tehnologija zamjenjivala radnike tokom 2023, dok je 44% očekivalo otpuštanja 2024.

U međuvremenu, nekoliko drugih tehnoloških divova nedavno je najavilo značajna otpuštanja radnih mjesta, poput Amazona, koji će podijeliti stotine otkaza u odjeljenjima za kreiranje sadržaja, uključujući Prime Video i web stranicu za striming uživo, Twitch.

Unity Software, kompanija koja stoji iza tehnologije koja se koristi u popularnim mobilnim igrama kao što je Pokemon Go, takođe je najavila smanjenje radne snage za 25%, odnosno otpuštanje oko 1.800 radnih mjesta.

Šta očekivati ​​u 2024.

Layoffs.fyi, platforma koja prati smanjenje broja radnih mjesta u cijeloj tech industriji, izvještava da je broj otpuštenih tehnoloških radnika dostigao najvišu tačku u prvom kvartalu 2023. i od tada se konstantno smanjuje.

Više od 262.600 zaposlenih prošle godine je otpustilo 1.186 tehnoloških kompanija, uključujući Spotify i Salesforce, a vrhunac je bio u januaru 2023.

Međutim, uprkos početnim zabrinutostima, isti podaci pokazuju da se tržište rada sada stabilizuje.