berza, stock market, exchange

Teška godina za IPO tehnoloških kompanija

Podijeli

Inicijalne javne ponude (IPO) američkih tehnoloških kompanija pale su na najniže nivoe od globalne finansijske krize 2008. godine, pošto su volatilnost na berzi, brza inflacija i povećanje kamatnih stopa pogoršali raspoloženje investitora prema novim listinzima.

Prema podacima Refinitiva, samo 14 tehnoloških kompanija je do sada ove godine plasiralo svoje dionice na berze, dok ih je u 2019. bilo 12.

IPO-ima ove godine prikupljeno je 507 miliona dolara, što je najniži iznos koji je prikupljen putem flotacija od 2000. godine.

Analitičari koje je intervjuisao Reuters rekli su da je nagli pad vrijednosti na berzi odvratio tehnološke firme od pokretanja tržišta dionica.

Forvard P/E (cijena-zarada) omjer S&P indeksa informacionih tehnologija trgovao se na 20,18 – što je najniži nivo od aprila 2020.

“Institucionalni investitori mijenjaju alokaciju kapitala, dok su se mali investitori držali po strani”, rekao je James Gellert, glavni izvršni direktor Rapid Ratingsa.

“Ovo je užasna pozadina za IPO-e, posebno za tehnološke IPO-e, koji se oslanjaju na tržišta bika i zamah investitora kako bi ojačali svoje ulaske na tržište”, dodao je.

Renaissance IPO indeks, koji obuhvata najveće i najlikvidnije američke IPO-e, pao je za 50,4% ove godine, u poređenju sa padom indeksa S&P 500 od 23%.

Reuters dodaje da su se akcije kompanije Corebridge Financial Inc, koja je ove godine pokrenula najveći IPO u SAD-u, trgovale oko 4% ispod ponuđene cijene od 21 dolar u srijedu.

Rachel Gerring, američki lider na IPO-u u Ernst & Young-u, rekla je da su loši rezultati IPO-a nakon tržišta u 2021. umanjili apetit investitora za novim dionicama.

“Na tehnologiju je u velikoj mjeri uticao pad vrijednosti na cijelom tržištu. Bilo je značajnog prikupljanja sredstava tokom 2021. u cijelom sektoru, što je tehnološkim kandidatima za IPO omogućilo potreban kapital da prebrode ovo nestabilno vrijeme na tržištu”, rekao je Gerring.

Grčki proizvođač jogurta Chobani povukao je svoje planove za IPO u SAD ranije ovog mjeseca, dok je nekoliko drugih velikih imena kao što su Reddit i ServiceTitan odgodilo svoje planove za izlazak na berzu u 2022.

U Sjedinjenim Državama, sektori uključujući finansije i zdravstvo bili su među svijetlim tačkama za IPO, a slijedi energetski sektor.

Jennifer Post, partner u Thompson Coburnu, rekla je da su energetska tržišta i dalje aktivna zbog poremećaja u globalnim kanalima snabdijevanja i distribucije, dok sve veće usvajanje električnih vozila takođe pogoduje.

„Ova područja bi trebala donijeti kandidate za IPO 2023. jer će hitnost kapitalnih ulaganja biti prioritetnija, a ostaće jaka i rastuća komercijalna i potrošačka potražnja“, rekao je Post.

banner konkurs ministarstvo kulture i medija