Sundar Pichai, Pičai, Google, Alphabet
Pičai (YouTube scr)

Šef Google-a najavio nove otkaze

Podijeli

Izvršni direktor Googlea Sundar Pičai upozorava zaposlene da ove godine dolazi do novih smanjenja radnih mjesta jer kompanija nastavlja da usmjerava ulaganja prema područjima poput vještačke inteligencije (AI).

“Imamo ambiciozne ciljeve i ulagaćemo u naše velike prioritete ove godine”, naveo je Pičai u dopisu pod naslovom “Prioriteti za 2024. i godinu koja slijedi” koji su zaposleni primili u srijedu naveče.

U memorandumu čije detalje prenosi CNBC, šef Google-a je rekao da se uprava kompanije sprema podijeliti svoje AI ciljeve za ovu godinu i da će objaviti svoje OKR-ove (ciljevi i ključni rezultati) za 2024.

“Stvarnost je da moramo napraviti teške odluke da bismo stvorili kapacitet za ovu investiciju. Za neke timove to znači eliminaciju radnih mjesta, što uključuje uklanjanje slojeva kako bi se pojednostavilo izvršenje i povećala brzina”, precizirao je.

Verge je prvi objavio ovu vijest a Googleov portparol nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Najnovije Pichaijeve poruke signaliziraju kontinuirano smanjenje troškova u Googleu nakon brojnih krugova otpuštanja koji su započeli u januaru 2023, kada je kompanija objavila da ukida 12.000 radnih mjesta, ili otprilike 6% radne snage s punim radnim vremenom. Google je takođe smanjio neke pogodnosti zaposlenima, kao i prenosne računare i opremu.

Google je ukinuo nekoliko stotina dodatnih radnih mjesta u područjima uključujući centralni inženjering, hardver i oglašavanje.

Dionice Alphabeta, matičnog Googlea, skočile su 55% prošle godine jer su dionice tehnoloških kompanija ojačale nakon brutalne 2022, dijelom podstaknute “pomame” oko AI. Prihodi u trećem tromjesečju vratili su se na dvocifreni rast uz oporavak tržišta digitalnih oglasa.

Google je prošlog mjeseca lansirao svoj najveći i najsposobniji AI model, Gemini. U nekim testovima izvedba modela je postupno nadmašila model GPT-4 kompanije OpenAI, kreatora ChatGPT-a.