Ilon Mask, Elon Musk
Mask (YouTube scr)

Crni dan za Teslu: Za dan zbrisano 73 milijarde dolara tržišne vrijednosti

Podijeli

Američki indeksi su porasli, ali dionice Tesle bilježe najteži dnevni pad u posljednje četiri godine.

Indeks S&P 500 smanjio je prethodne dobitke kako su dionice Tesle rasprodane, iako su podaci ukazivali na nastavak ekonomskog rasta. Široki indeks porastao je 0,3%, ohladivši se nakon porasta od čak 0,6% ranije tokom sesije. Dow Jonesov industrijski prosjek trgovalo se za 110 bodova ili 0,3% više. Nasdaq je bio praktički nepromijenjen.

Dionice Tesle pale su 13% u četvrtak, dan nakon što je kompanija izvijestila o dobiti koja je iznad očekivanja i upozorila na usporavanje u 2024. Samo za jedan dan, Tesla je izgubila 73 milijarde dolara tržišne vrijednosti.

Tesla je u srijedu izvijestio o prihodima i zaradi koji nijesu bili očekivani na tržištu. Teslin prihod od automobila, mjerni podatak koji se pomno prati, iznosio je 21,6 milijardi dolara u četvrtom tromjesečju 2023, što je rast od samo 1% na godišnjem nivou, prenio je SEEbiz.

Ali najveća briga bila je Teslina perspektiva. Proizvođač električnih automobila rekao je da bi rast količine vozila u 2024. “mogao biti znatno niži” od stope zabilježene prošle godine, dok kompanija radi na lansiranju svog “vozila sljedeće generacije” u Teksasu. Kompanija je upozorila ulagače da je “trenutno između dva velika talasa rasta”.

Ulagači koji se klade protiv dionica imaju unosan dan. Short selleri zaradili su više od 1,4 milijarde dolara na Tesli od zatvaranja u srijedu, prema agenciji za finansijsku analitiku Ortex Media. Dionice su sada pale za 27% u ovoj godini nakon više nego udvostručenja u 2023.

Tesla je prošle godine isporučila 1,8 miliona automobila. Kompanija snižava cijene širom svijeta na ključnim tržištima u Evropi i Kini, dok se suočava s rastućom konkurencijom kineskih igrača poput BYD-a i tradicionalnih proizvođača automobila. Smanjenje cijena uticalo je i na Teslinu maržu.