Louis Vuitton
Foto: cody gallo, Unsplash

Svijet luksuza: Rezultati LVMH-a odlični, dionice skočile 12%

Podijeli

Dionice LVMH-a skočile su više od 12% u petak ujutro, nakon što je najveća svjetska luksuzna grupacija objavila prodaju veću od očekivane za 2023. i povećala svoju godišnju dividendu.

Vlasnik Louis Vuittona, Moët & Chandona i Hennessyja, kao i brendova uključujući Givenchy, Bulgari i Sephora, u četvrtak naveče izvijestio je o prodaji u iznosu od 86,15 milijardi eura (93,34 milijarde dolara) za 2023, što je premašilo konsenzusna predviđanja i izjednačilo se s 13% organskog rasta iz prethodne godine.

Organski prihod porastao je 10% u četvrtom kvartalu, prenio je SEEbiz.

Rezultat je posebno podstaknut godišnjim rastom od 14% u kritičnom sektoru mode i kožne galanterije, zajedno s rastom od 11% u parfemima i kozmetici. Vina i jaka alkoholna pića u međuvremenu su zabilježila pad od 4 odsto.

“Naši rezultati u 2023. ilustruju značajnu privlačnost naših kuća i njihovu sposobnost da podstaknu želju, uprkos godini pod uticajem ekonomskih i geopolitičkih izazova”, rekao je Bernar Arno, predsjednik i glavni izvršni direktor LVMH-a, u izjavi.

“Iako ostajemo oprezni u trenutnom kontekstu, ulazimo u 2024. s povjerenjem, potpomognuti našim vrlo poželjnim brendovima i našim agilnim timovima”, dodao je.

Nakon procvata tokom pandemije, luksuzni sektor pretrpio je težak kraj do 2023. jer su izazovni geopolitički i makroekonomski uslovi opterećivali potrošačku potrošnju, posebno u SAD-u i Kini.

LVMH je u aprilu 2023. postao prva evropska kompanija koja je premašila tržišnu vrijednost od 500 milijardi dolara, ali pad cijene dionice u posljednjih šest mjeseci omogućio joj je da danski farmaceutski div Novonordisk zasjeni mjesto najveće evropske kompanije.

Britanski luksuzni brend Burberry ranije ovog mjeseca izdao je upozorenje o profitu kao odgovor na usporavanje potražnje, dok balon u visokoj potrošnji koji je dosegao vrhunac tokom pandemije gubi dah. U to vrijeme, vijest je dovela do pada dionica Burberryja i povukla nizbrdo cijeli sektor.

Ipak, luksuzne dionice uveliko su napredovale u četvrtak jer su ulagače ohrabrili umirujući rezultati LVMH-a. Burberryjeve vlastite dionice porasle su 1,7% u petak ujutro.

Havier Gonzalez Lastra, upravitelj portfelja Tema Luxury ETF-a, rekao je u četvrtak za CNBC da ulagači pokušavaju da procijene gdje je dno revizije ciklusa zarade za luksuzni sektor. Predvidio je da će zarade “vjerovatno postati teže” u prvoj polovini 2024. zbog prošlogodišnjih neobično visokih godišnjih poređenja.

Arno, međutim, polaže neke nade u partnerstvo LVMH-a s Olimpijskim igrama u Parizu 2024, za koje je rekao da “pruža novu priliku za jačanje naše globalne vodeće pozicije u luksuznoj robi i promocije reputacije Francuske za izvrsnost širom svijeta.