beijing, china
Ilustracija (Foto: Chrion Zhao, Pixabay)

Šta za svijet znači propast kompanije koja duguje 300 milijardi dolara?

Podijeli

Evergrande — nekada najveći kineski developer nekretnina — propao je.

Prelomni trenutak nastupio je 29. januara, kada je sud u Hong Kongu naložio likvidaciju najzaduženijeg investitora na svijetu. ČITAJ VIŠE

Propast imovinskog giganta nije bila iznenađenje, budući da je njegov gubitak novca objavljen u drugoj polovini 2021. Ali i dalje postoji zabrinutost o tome kako će Evergrandeov pad uticati na šire tržište, budući da sektor nekretnina doprinosi otprilike jednoj četvrtini kineskog BDP-a.

“Bankrot izgleda kao kontrolisani kolaps. To je odavno bilo na pisano krupnim slovima, a malo ko na tržištu je iznenađen situacijom”, rekao je Kyle Rodda, viši tržišni analitičar u Capital.com, platformi za online trgovanje.

“Međutim, to podiže sistemski rizik na margini i, ako ništa drugo, izložiće neke ružne frizure na njihovoj imovini dok se posao raspada”, dodao je Rodda za Business Insider.

Šta se dešava poslije Evergrandea?

Sud je imenovao Alvareza i Marsala za likvidatore koji će upravljati kompanijom, saopštio je Evergrande u podnesku Hongkonškoj berzi.

Alvarez i Marsal će sada preuzeti kontrolu nad imovinom Evergrandea i pripremiti se za njihovu prodaju kako bi otplatili dugove investitora.

Strani kreditori i dalje očekuju da će likvidator Evergrandea prvo predložiti novi plan restrukturiranja njihovih potraživanja i likvidirati imovinu samo ako ne može postići dogovor sa svojim povjeriocima, rekla su dva neimenovana izvora za Reuters.

Evergrande i dalje može uložiti žalbu na presudu, ali će se proces likvidacije nastaviti.

S obzirom na veličinu Evergrandea, stručnjaci očekuju da bi mogle proći godine da cijeli proces likvidacije bude završen.

Budući da je sudski nalog donesen u Hongkongu, nije jasno da li će domaće vlasti priznati strana potraživanja i postupiti u skladu s njima. Ovo je važno jer se većina Evergrandeove imovine nalazi u kontinentalnoj Kini.

A šta je sa tih 300 milijardi dolara duga?

Evergrande posjeduje imovinu vrijednu 1,74 biliona kineskih juana, ili oko 245 milijardi dolara. Međutim, kompanija duguje oko 300 milijardi dolara – velika je razlika, a postoji jasan redosljed prioriteta kada je u pitanju otplata.

Prvo će biti isplaćeni osigurani povjerioci, prema vodiču međunarodne advokatske firme Baker McKenzie. To znači da će se svaki kolateral, kao što je imovina, koji je Evergrande založio za kredite koristiti za vraćanje duga.

Tada će likvidatori biti isplaćeni, zajedno sa ostalim troškovima povezanim sa gašenjem firme. Sljedeće su plate i dugovi zaposlenih u Evergrandeu prema vladi, a slijede neobezbijeđeni kreditori, kao što su vlasnici obveznica, dobavljači i izvođači radova.

Na dnu liste su obični dioničari Evergrandea.

Sve u svemu, prinosi neobezbeđenim poveriocima i akcionarima će vjerovatno biti niski, pošto obaveze Evergrandea premašuju njegovu imovinu.

Offshore kreditori, povjerioci van kontinentalne Kine, posebno su osjetljivi na gubitak svojih investicija. To je zato što će vlasti u Pekingu vjerovatno dati prioritet održavanju društvene i političke stabilnosti na svom, domaćem terenu: prvo će zaštititi investitore kod kuće i pokušati osigurati da ljudi koji su platili nekretnine Evergrandea na kraju dobiju svoje domove.

“Domači dioničari su zauzeti aktivnostima kako bi osigurali da će kupci na kraju dobiiti domove koje su platili na ovaj ili onaj način, ali maloprodajni ‘mama and pop’ investitori u offshore hartije od vrijednosti i njihove kompanije će se suočiti s još većom neizvjesnošću i kašnjenjem koje će se vjerovatno preliti na godine pred nama“, rekao je za Business Insider Daniel Margulies, partner u advokatskoj firmi Dechert, koja je specijalizovana za restrukturiranje u Aziji.

Offshore kreditori Evergrandea potražuju 25,4 milijarde dolara, ali su ključni udjeli kompanije u Hongkongu, gdje se kotira na berzi, na kraju juna, prema sudskom dokumentu i proračunima Bloomberga, iznosili 2,9 milijardi dolara .

Evergrande je u julu citirao analizu Deloittea koja je procijenila stopu naplate duga od 3,4% ako kompanija bude likvidirana, navodi Reuters. Povjerioci sada očekuju da će stopa oporavka biti manja od 3%.

Šta se dešava sa ostatkom kineskog tržišta nekretnina?

Mnogi od Evergrandeovih konkurenata koji se bave nekretninama već su u nevolji i nijesu platili svoje dospjele dugove.

Ali restrukturiranje nije nemoguće. Podaci Debtwire-a pokazuju da su 32 developera u Kini uspjela završiti 42 procesa restrukturiranja koji pokrivaju 104 tranše offshore obveznica u vrijednosti od 33,1 milijardu dolara od jula 2021. – otprilike u vrijeme kada je počela trenutna imovinska kriza – do kraja oktobra 2023.

Međutim, Evergrande duguje oko 300 milijardi dolara — što je oko 10 puta više od onoga što je kolektivno restrukturirano od strane 32 gorenavedene kompanije.

Slobodno rečeno, sudbina Evergrandea je znak upozorenja drugim kompanijama u Kini, rekao je Margulies.

To je zato što sudski nalog za likvidaciju Evergrandea signalizira da će problemi ove veličine u Kini “vjerovatno završiti u nekom obliku likvidacije, bilo u zemlji ili inostranstvu”, rekao je Margulies.

Kako će kolaps Evergrandea uticati na raspoloženje u kineskoj ekonomiji i tržištima?

Kineska ekonomija se bori za oporavak otkako je prije više od godinu dana počela ukidati ograničenja vezana za pandemiju. Suočava se sa značajnim preprekama zbog imovinske krize, deflatornog pritiska i demografske krize.

Kina, druga po veličini svjetska ekonomija, porasla je 5,2% u 2023. Iako je to bilo bolje od rezultata od 3% pogođenih COVID-om od 3% u 2022. godini, to je i dalje jedan od najgorih rezultata ekonomije u tri decenije.

Tržišni sentiment u vezi sa kineskom ekonomijom je toliko loš da su se berze u zemlji masovno prodale u prvim nedjeljama januara, kada su investitori krenuli na izlazna vrata. Naročito je rasprodaja na berzi došla prije naloga za likvidaciju Evergrandea.

S obzirom da kraj Evergrandea nije bio neočekivan, tržišta nijesu radikalno reagovala na vijesti. Hongkonški Hang Seng indeks je bio nešto viši na dan donošenja sudskog naloga. CSI 300 je završio u blagom padu, što ukazuje da je likvidacija Evergrandea unaprijed procijenjena i da nadležni organi aktivno upravljaju.

“Još nema znakova panike. Ako ništa drugo, to otkriva proaktivan i inkrementalistički pristup koji vlasti usvajaju kako bi upravljale kineskom bolnom ekonomskom reformom”, rekao je Rodda.

Kina pokušava da osmisli tranziciju svoje ekonomije nakon nekoliko decenija vrtoglavog rasta na onu koja je na održivoj putanji. Detaljno su opisana tri nova područja rasta – električnih vozila, litijum-jonskih baterija i solarnih ćelija.

“Likvidacija Evergrandea je znak da je Kina spremna ići na krajnje ciljeve kako bi ugušila balon imovine”, rekao je Andrew Collier, izvršni direktor Orient Capital Research-a za Reuters.

“Ovo je dugoročno dobro za ekonomiju, ali kratkoročno veoma teško”, dodao je on.