Deutsche bank
Foto: Arne Dedert/dpa

Deutsche Bank poslovao bolje od očekivanja, ali najavljuje 3.500 otkaza

Podijeli

Deutsche Bank u četvrtak je srušila očekivanja dobiti u četvrtom tromjesečju, izvijestivši o neto dobiti od 1,3 milijarde eura (1,4 milijarde dolara) i najavivši daljih 1,6 milijardi eura povrata dioničarima za 2024.

Tromjesečna neto dobit zabilježila je pad od gotovo 30% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, ali je bila znatno viša od 785,61 miliona eura prema očekivanjima analitičara. Slijedi neto dobit od 1,031 milijarde eura za prethodni kvartal i 1,8 milijardi eura za isti period prošle godine.

Kao dio programa operativne efikasnosti vrijednog 2,5 milijarde eura, Deutsche Bank je saopštio da očekuje ukidanje 3.500 radnih mjesta, uglavnom u “područjima koja nijesu okrenuta klijentima”.

Njemački zajmodavac takođe je najavio planove za povećanje otkupa dionica i dividende za 50%, vraćajući ukupno 1,6 milijardi eura dioničarima.

Deutsche je saopštio i da planira dodatni otkup dionica u iznosu od 675 miliona eura, što namjerava da završi u prvoj polovini godine. Ovo slijedi nakon 450 miliona eura otkupa u 2023. Takođe planira da preporuči 900 miliona eura u dividendi dioničarima za 2023. na svojoj godišnjoj skupštini u maju.

Za cijelu godinu, banka je izvijestila o 4,2 milijarde eura neto dobiti koja se može pripisati dioničarima – nadmašivši očekivanja analitičara od 3,685 milijardi eura.

“Dobit prije oporezivanja od 5,7 milijardi je visoka, rasli smo iz godine u godinu uprkos nekim stavkama koje su ove godine izazvale buku, ali ono što je stvarno uzbudljivo je zamah koji vidimo u poslovanju”, rekao je finansijski direktor Deutsche Bank James von Moltke za CNBC u četvrtak.

SEEbiz/Investitor