Foto: arch2o.com

Big Tech produžio trajanje servera i povećao profit za 10 milijardi dolara

Podijeli

Microsoft, Google, Meta i Amazon dodali su skoro 10 milijardi dolara svom profitu u posljednje dvije godine produžavanjem procijenjenog radnog vijeka servera, računovodstvenom promjenom koja će ublažiti udar budućih troškova kao što je razvoj generativne vještačke inteligencije (AI, GenAI).

Velike tehnološke kompanije, koje su prošle sedmice prijavile snažan kvartalni rast zarade, posljednjih godina razmatraju kako da produže radni vijek svoje tehničke opreme, u isto vrijeme kada su bile pod pritiskom da smanje troškove i počele da preusmjeravaju resurse prema rastućim AI proizvodima.

To je rezultiralo povećanjem prihoda od 6 milijardi dolara samo u Google-u i Microsoftu prošle godine. Drugi IT giganti, poput Amazona, ovog mjeseca su još više produžile procijenjeni vijek trajanja svoje imovine, što će značiti i veći profit ove godine.

Kao dio svog finansijskog računovodstva, kompanije procjenjuju koliko dugo će imovina trajati kako bi utvrdila koliko brzo će ih amortizirati, što utiče na krajnji rezultat poslovanja. Produženje procijenjenog vijeka trajanja imovine smanjuje troškove amortizacije, u ovom slučaju dodajući oko 10 milijardi dolara ukupnom prijavljenom prihodu grupe vodećih IT kompanija.

Ako su procjene tačne i kompanije budu u mogućnosti da više iskoriste svoje servere, to bi takođe smanjilo troškove u budućnosti, dajući im veću kilometražu za ogromnu kapitalnu potrošnju koja se očekuje na AI.

Istovremeno, kompanije predviđaju probleme u lancu snabdijevanja zbog nedostatka poluprovodnika — čipova koji su ključni za centralne procesorske jedinice koje napajaju servere i računare. Kompanije su upozorile investitore da će ove godine uložiti velika sredstva u svoju tehničku infrastrukturu dok razvijaju najsavremenije generativne AI sisteme.

Velike tehnološke kompanije bile su „zaglavljene između investitora koji se sve više okreću marži, profitabilnosti i prinosu kapitala i potrebe za agresivnim ulaganjem u oblak i AI“, rekao je Youssef Squali iz Truist Securities-a.

Kada “novac teče i marže nijesu problem”, produženje životnog vijeka servera nije bio “glavni prioritet”, rekao je.

Sada su kompanije povećavale kapitalna ulaganja pokušavajući da se „zaštite od razvodnjavanja marže“. Takve računovodstvene promjene su “vjerovatno nešto što će se nastaviti”, dodao je.

Google-ova matična kompanija Alphabet smanjila je troškove amortizacije produživši radni vijek svojih servera i mrežne opreme sa četiri odnosno pet godina na šest godina, uštedjevši tako 3,9 milijardi dolara u 2023. i povećavši neto prihod za 3 milijarde dolara za godinu, prema njenim procjenama.

Microsoft je na sličan način uspio da produži trajanje servera na šest godina, a ne četiri, što je povećalo njegov neto prihod za 3 milijarde dolara prošle godine. Prošle sedmice je rečeno da su mu “napredak u tehnologiji” i “povećana efikasnost” u načinu rada opreme omogućili da produži procijenjeni vijek trajanja.

Meta, matična kompanija Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, smanjila je troškove amortizacije za 860 miliona dolara u 2022. godini, što je dodalo 693 miliona dolara neto dobiti. Troškovi amortizacije kompanije Meta porasli su 2023, međutim, upozorila je da će se povećati za veći iznos u 2024. godini.

U međuvremenu, Amazon je poboljšao svoj prihod za 2,8 milijardi dolara u 2022. zahvaljujući smanjenju troškova amortizacije od 3,6 milijardi dolara jer je produžio vijek trajanja svojih servera sa četiri na pet godina.

Ove sedmice, Amazon je saopštio da je dodatno produžio životni vijek svojih servera, za koje predviđa da će povećati operativni prihod za 3,1 milijardu dolara u 2024. godini, generišući dodatni profit od 900 miliona dolara samo u prvom kvartalu.

Nagrade od troškova amortizacije, međutim, daleko su veće od očekivanih kapitalnih izdataka svake kompanije ove godine, jer ulažu velike sume u izgradnju nove arhitekture data centra i poboljšaju svoju tehničku infrastrukturu za proširenje usluga AI, kao što su softver za računarstvo u oblaku i generativni AI chat botovi.

Skot Kesler, investicioni istraživač u Third Bridgeu, rekao je da uštede na amortizaciji treba razmotriti u kontekstu stotina milijardi prihoda koje su grupe ostvarile, napominjući da je nekoliko milijardi dolara za Big Tech kompaniju “u suštini greška zaokruživanja”.

Meta je ove sedmice revidirala svoje predviđene kapitalne izdatke za 2024. na 30 do 37 milijardi dolara, što je dvije milijarde više od očekivanog. Microsoft i Google takođe su upozorili na povećanje tehničkih troškova ove godine za razvoj AI.