Voli Nikšić
3D prikaz budućeg objekta Voli u Nikšiću (Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Elaborat/Printscreen - eKapija)

Dok čekamo Lidl, domaći lanci marketa šire svoje mreže i jačaju položaj na tržištu

Podijeli

Crna Gora zaostaje za regionom kada je riječ o tržnim centrima i ritejl parkovima, konstatovali smo u našoj prošlogodišnjoj retorspektivi investicija u oblasti trgovine. Situacija se za godinu nije mnogo promijenila. Za zemljama okruženja i dalje kaskamo, međutim, pomaka ima, piše eKapnija.

Kako je ranije za ovaj portal rekao Darko Đikanović, analitičar tržišta nekretnina u konsultantskoj kompaniji Adriatic Advisors, aktivnosti na ovom tržištu su već duži niz godina na niskom nivou, ali to se nedavno promijenilo dolaskom kompanije BIG CEE.

“Kompanija je u postojeće komercijalne objekte investirala preko 200 mil EUR, a takođe su najavili nove investicije i to u ritejl parkove u više crnogorskih gradova, što će dovesti do širenja ovog tržišta. Vjerujem da će ovaj segment tek da se razvija, a nedavne aktivnosti i najave daju pozitivan signal u prilog tome”, kazao je Đikanović.

Podsjetimo, kompanija BIG Shopping Centers, koja već godinama uspješno posluje u Srbiji i regionu, ušla je 2022. godine na crnogorsko tržište kupovinom tržnog centra Delta City, a investitori su pokazali interesovanje i za razvoj projekata u Baru, Kotoru i Nikšiću. Pored Delte, kompanija je postala vlasnik i tržnih centara City Mall i Capital Plaza. Ovo je, kako je ranije rečeno, najveća izrelska investicija u Crnoj Gori, koja će nastaviti da raste.

Kada je riječ o 2023. godini, u fokusu su bile domaće investicije, pa smo tako najavili da kompanija Voli Trade planira izgradnju trgovačko-ugostiteljskog centra na blizu 9.000 kvadrata u Nikšiću. Budući hipermarket Voli imaće podrum, prizemlje i sprat. Projektovan je kao trgovačko-ugostiteljski centar, sa akcentom na prodajni sektor.

Imaće ukupno 222 parking mjesta, 102 u garaži i još 120 u parteru. Prodajni prostor marketa biće na prizemlju objekta, dok su na spratu predviđeni restoran sa polunatkrivenom terasom, kuhinja, poslovni prostori, toaleti, administracija, VIP salon.

Još jedna investicija koja je izazvala veliku pažnju čitalaca eKapije jeste izgradnja tržnog centra Budva Mall u budvanskom naselju Dubovica. Investitor je kompanija V&V Investment Group, a budući tržni centar Budva Mall imaće podrum, prizemlje i sprat. Ukupna neto površina objekta iznosi 12.421,75 m2, a bruto 13.462,78 m2. U objektu će biti zaposleno oko 50 radnika različitih struka i kvalifikacija. Imaće 228 parking mjesta, 122 u garaži i 106 na samoj parceli. U prizemlji objekta dominiraće hipermarket, dok će na spratu biti smješteni poslovni prostori, te dva kafe restorana.

Lidl godinama traži šansu

I tokom 2023. bilo je riječi o dolasku Lidla u Crnu Goru. Od najave ulaska njemačkog trgovačkog lanca Lidl na crnogorsko tržište prošlo je skoro dvije godine, ali od otvaranja 20 objekata u kojima bi se zaposlilo 1.000 radnika u skorijem periodu neće biti ništa. Među ključnim razlozima za to su nepostojanje planske dokumentacije za lokacije na kojima bi Lidl gradio objekte.

Lidl je u Crnoj Gori osnovan u martu 2021. godine i do sada je kupio tri lokacije, dvije u Podgorici i jednu u Nikšiću. Prema informacijama Vijesti u pregovorima su za kupovinu većih parcela kod Tivta, Bara i Berana. Ni na jednoj od kupljenih lokacija nisu započeti nikakvi radovi.

Prošle godine u fokusu je bila još jedna investicija kompanije Voli. Naime, plan je da na mjestu postojećeg supermarketa u Igalu, kompanija izgradi novi trgovinski centar. Ukupna bruto građevinska površina trgovinskog centra sa garažom biće 7.995,40 m².

U podzemnoj etaži predviđena je garaža. Na prizemlju je smješten hipermarket sa uslužnim restoranom (take and go) i pratećim sadržajima (kuhinja, komore, komunikacije itd).Na prizemlju je predviđen i poslovni prostor namijenjen za apoteku. Na spratu se nalaze prateće prostorije (magacini, toaleti, garderobe, administracija u službi hipermarketa itd.), kao i restoran sa kuhinjom i balkonom.

Velika akvizicija Mercatora

Godinu za nama obilježila je i vijest o akviziciji u trgovinskom sektoru. Naime, kompanija Mercator-CG, sada pod imenom IDEA CG, preuzela je 67 Franca marketa sa 900 zaposlenih u Crnoj Gori. Finalizacijom tog preuzimanja, IDEA koja od aprila 2021. posluje u okviru Fortenova grupe, postaje najveći poslodavac u Crnoj Gori, sa preko 2.500 zaposlenih, dok sa 195 maloprodajnih objakata postaje i najšire rasprostranjen trgovački lanac u državi.

Investicije u Nikšiću, kako je saopštio predsjednik Skupštine opštine Nemanja Vuković, planiraju kompanije Lidl i Big Fashion. Za njihovu realizaciju potrebno je usvajanje Prostornog plana. Vuković vjeruje da će se dolaskom ove dvije kompanije u Nikšiću će dodatno smanjiti broj nezaposlenih, te da će to privuči i brojne druge investitore.

Kada je riječ o investicijama u oblasti trgovine, najavljena je izgradnja pijace domaćih proizvoda u Zeti, pa je u oktobru prošle godine raspisan i tender za gradnju vrijedan preko 2 miliona eura.