Hotel Galeb Ulcinj
Projektovani izgled novog hotela "Galeb" (Foto: Golden Group)

“Galeb” čeka papire, “Mediteran” ruše: Kada će početi gradnja luksuznih hotela u Ulcinju?

Podijeli

Izgradnja novog hotela Galeb trebalo bi da počnu do kraja godine dok će vlasnici hotela Mediteran, umjesto rekonstrukcije glavne zgrade, graditi novi objekat. Ovo je zvanično saopšteno Vijestima iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, na pitanja zašto još ne počinje najavljena gradnja većih hotelskih objekata u ulcinjskoj opštini i u kojoj su fazi aktivnosti investitora.

U resoru kojim rukovodi ministar Vladimir Martinović podsjećaju da je kotorska firma Sunny Palace 2022. godine, postala vlasnik bivšeg hotela Galeb, te da je shodno Ugovoru preuzela investicionu obavezu izgradnje hotela sa pet zvjezdica u vrijednosti od oko 15 miliona eura.

Prema ugovoru, investitor je glavni projekat trebalo da završi u periodu od 18 mjeseci od dana stupanja na snagu ugovora, odnosno do maja 2023. godine, ali je izrada glavnog projekta, kažu u ministarstvu, bila uslovljena izmjenama i dopunama urbanističkog projekta za taj lokalitet o čemu je Vlada donijela odluku u aprilu 2023. godine.

“Uvažavajući prethodne činjenice kao opravdan razlog, u oktobru 2023, na zahtjev investitora, a nakon što je HTP Ulcinjska rivijera, kao ugovorna strana dala saglasnost u julu 2023. godine, zaključen je aneks ugovora kojim su definisani novi rokovi. Aneksom je predviđeno da rok za izradu tehničke dokumentacije počne nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna urbanističkog projekta za lokalitet hotela Galeb. U cilju optimizacije vremena koje je planirano za ukupnu realizaciju investicije projekta, rok za izradu glavnog projekta je skraćen sa 18 mjeseci na 12 mjeseci, što podrazumijeva da će do kraja 2024. godine investitor započeti sa izgradnjom turističkog kompleksa”, objasnili su u ovom resoru.

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari kazao je da se trenutno radi na izmjenama i dopunama DUP-a za hotel Galeb, dok je za hotel Jadran u toku izrada projektne dokumentacije.

“Mislim da ćemo ubrzo biti upoznati sa idejnim projektom za taj hotel. Ono što mogu da potvrdim jeste da će ove godine početi izgradnja bar jednog elitnog hotela sa pet zvjezdica. To će biti jedan od najlepših hotela na crnogorskom primorju i imaće neprocjenjivi značaj za naš grad u svakom smislu”, kazao je Bajraktari.

Kada je u pitanju hotel Mediteran, podsjećaju u Ministarstvu turizma, sporazum između Ulcinjske rivijere kao prodavca i Bećović Menagment Group kao kupca, potpisan je u oktobru 2021. Prema tom ugovoru, april 2022. godine, definisan je kao rok za početak investicije, a realizacija tri godine kasnije. Prema preliminarnom investicionom planu, dodaje se, predviđeno je ulaganja od 13 milona, dok je po konačnom investicionom planu, nakon usvajanja glavnog projekta, ta cifra povećanja na 15 miliona.

Iz Ministarstva turizma je pojašnjeno da je kontrolor (firma MV Konsalt) kojeg je Vlada angažovala da prati realizaciju investicije u hotel Mediteran, u posljednjem izvještaju iz novembra 2023. godine, zaključno sa septembrom, saopštio da je uloženo 5.512.252,69 eura bez PDV-a, odnosno 6.584.470,70 eura sa PDV-om.

“Uloženi iznos odnosi se na adaptaciju depandansa hotela, odnosno postojećih vila”, navode u ovom resoru, dodajući da im je investitor tražio produženje roka za investiciju od jedne godine zbog izgradnje glavnog objekta hotela Mediteran.

Iz Ministarstva turizma su objasnili da je za glavnu zgradu hotela Mediteran bila predviđena rekonstrukcija, ali je investitor dobio stručno mišljenje da hotel treba srušiti.

“Ojačavanje postojeće konstrukcije izazvalo bi veće troškove, a samim tim i nemogućnost prepravke postojeće konstrukcije, investitor je nakon dobijenog mišljena od strane Structur Arch Group predložio rušenje postojećeg objekta i izgradnju novog”, kazali su u Ministarstvu.

Ne znaju da li Karisma kupuje Lido

U Ministarstvu turizma ističu da je kada je u pitanju ugovor za hotel Grand Lido i Apartmani Lido, javnost upoznata da je dugogodišnji problem kanala Port Milena preduslov za samu investiciju, te da na godišnjem nivou dostavljaju Vladi informaciju o aktivnostima koje se sprovode na rješavanju ekološkog problema.

“Da li postoji interesovanje Karisme da u daljem postupku preuzme investicionu obavezu, ministarstvo nije u saznanju jer još nije upućena inicijativa po tom pitanju”, odgovorili su iz Ministarstva na pitanje da li posreduju u prdaji Lida za koji je zainteresovana Karisma.

Vijesti su u decembru prošle godine objavile da je međunarodna hotelska grupacija Karisma Hotels Adriatic u ozbiljnim pregovorima sa vlasnikom nekadašnjeg hotela Lido na Velikoj plaži u Ulcinju, kompanijom Capital estate o mogućoj gradnju novog hotelskog objekta na istoj lokaciji.

Te informacije su indirektno potvrđene iz Karisme iz koje detaljno nisu mogli da govore o ovoj temi zbog ugovora o povjerljivosti podataka koji je potpisan sa kompanijom Capital estate koja je vlasnik zemljišta na kome se nekada nalazio ovaj hotel.