HSBC banka London, najveća evropska banka
Foto: Joshua Lawrence, Unsplash

Kineske ekonomske nevolje štete globalnim bankama

Podijeli

Bankarska grupacija HSBC je u srijedu objavila veliki pad tromjesečne dobiti nakon što je uzeo 3 milijarde dolara za svoj udio u kineskoj Banci komunikacija (BoCom) i dobio još jednu optužbu vezanu za izloženost problematičnoj industriji nekretnina u toj zemlji.

Zajmodavac fokusiran na Aziju prijavio je pad dobiti prije oporezivanja od 80 odsto u posljednja tri mjeseca 2023, u poređenju sa istim periodom 2022, navodi se u saopštenju.

HSBC je pad pripisao optužbama koje je podnio. Od ukupnog iznosa, 3 milijarde dolara odnosilo se na BoCom, jednu od najvećih kineskih banaka, dok je 2 milijarde bilo od prodaje svog poslovanja sa stanovništvom u Francuskoj.

Kompanija je rekla da je umanjenje vrijednosti od 3 milijarde dolara izračunato nakon decembarske procjene, koja je uključivala procjenu budućih novčanih tokova u BoComu.

Odvojeno, HSBC je napravio 3,4 milijarde dolara rezervisanja za pokrivanje očekivanih kreditnih gubitaka i drugih troškova vezanih za svoju izloženost sektoru komercijalnih nekretnina u kontinentalnoj Kini.

„Imajući u vidu veliki broj problema, izgleda da je učinak bio malo lošiji od očekivanog s višim operativnim troškovima više nego nadoknađivanjem nešto boljih umanjenja vrijednosti“, napisao je Mat Bricmen, analitičar kapitala u Hargreaves Lansdownu, u istraživačkoj bilješci.

„Kontinentalna Kina ostaje pod znakom pitanja… dok su troškovi za gubitke kredita bili bolji od očekivanih, kineski sektor komercijalnih nekretnina i dalje je slab“, rekao je.

Kina je napravila najveće smanjenje ključne stope hipoteka kako bi ojačala tržište nekretnina, mada je banka sa sjedištem u Velikoj Britaniji, najveća po tržišnoj vrijednosti u Evropi, zadržala pozitivan stav o toj zemlji.

„Oporavak Kine nakon ponovnog otvaranja bio je jači nego što se očekivalo, ali njena ekonomija je rasla u skladu sa svojim godišnjim ciljem od oko 5% u 2023. Očekujemo da će se to održati i 2024. godine, uz nedavno objavljene mjere politike za podršku sektoru nekretnina i duga lokalne samouprave postepeno teče ka široj ekonomiji”, rekao je predsjedavajući Mark Taker u izjavi.

Kineska ekonomija je zaglavljena krizom nekretnina od 2021. godine, kada je vladina rekonstrukcija zaduživanja od strane investitora izazvala smanjenje finansiranja u sektoru.

Tržište nekretnina je od tada ušlo u produženi pad, obilježen stalnim padom ulaganja u nekretnine i prodaje nekretnina. Desetine velikih developera su zapali u krizu dugova, a Evergrande-u, nekada drugi najveći proizvođač nekretnina u zemlji, naloženo je da se likvidira prošlog mjeseca.

Optužbe koje je prijavio HSBC bacile su sjenu na njegov rekordni godišnji profit, koji je iznosio 30,3 milijarde dolara, što je 78 odsto više u odnosu na 2022. Grupa analitičara koje je anketirala sama banka očekivala je godišnji profit prije oporezivanja od 34,1 milijardu dolara.

Dionice HSBC-a koje kotiraju u Hong Kongu oslabile su nakon objavljivanja rezultata, zatvarajući trgovinu na gotovo 4% niže. Njegove dionice koje kotiraju u Londonu pale su 7% kada je tržište otvoreno.

HSBC je rekao da ima 19% udjela u BoComu, koji je kupio 2004. godine.

“BoCom ostaje snažan partner u Kini, a mi ostajemo fokusirani na maksimiziranje zajedničke vrijednosti našeg partnerstva. Naši pozitivni stavovi o srednjoročnim i dugoročnim mogućnostima strukturalnog rasta u kontinentalnoj Kini su nepromijenjeni”, navodi se.

HSBC nije jedini evropski zajmodavac koji je pogođen kineskim imovinskim problemima. U oktobru je rival Standard Chartered prijavio naplatu umanjenja vrijednosti kredita u iznosu od 186 miliona dolara u vezi sa komercijalnim nekretninama u zemlji.