money, dollar, criminal, laundering
Foto: Sasun Bughdaryan, Unsplash

Srbija izložena značajnom riziku od ilegalnih finansijskih aktivnosti

Podijeli

Srbija se suočava sa značajnim rizicima od nezakonitih finansijskih aktivnosti koje proizlaze iz organiziranog kriminala, korupcije ili utaje poreza.

Organizovane kriminalne grupe aktivno su uključene u krijumčarenje i distribuciju droge, a Srbija prvenstveno služi kao tranzitna zemlja za heroin, kanabis i kokain, navodi se u izvještaju koje je objavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog kriminala (GI-TOC).

Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu, Srbija je snažno pogođena organizovanim kriminalom i ima najveći “skor” kriminala među zemljama zapadnog Balkana (6,22 od 10), prenosi Nova ekonomija, javlja SEEbiz.

Srbija je prema GI-TOC-u na 40. mjestu od 193 zemlje svijeta, a na trećem mjestu od 44 zemlje u Evropi.

S ocjenom “7” kada je riječ o finansijskom kriminalu, što je za 1,02 boda iznad svjetskog prosjeka, Srbija je posebno pogođena finansijskim kriminalom, posebno kada je riječ o nezakonitim finansijskim tokovima.

Indeksi koji se odnose na trgovinu drogom u Srbiji za 2023. takođe su bili izuzetno visoki, 7 za trgovinu heroinom, što je vrijedno pažnje jer je trgovina drogama glavni predikatni kriminal povezan s ilegalnim finansijskim tokovima.

Predikatna ili predikatna kaznena djela su kaznena djela kojima se ostvaruje prihod koji kasnije postaje predmetom pranja novca, finansiranja terorizma ili širenja oružja za masovno uništenje. Uobičajeni predikatni zločini uključuju korupciju, poreske prekršaje, nedopuštenu proizvodnju i trgovinu drogama, kao i trgovinu ljudima i krijumčarenje.

O važnosti povezanosti trgovine drogom i ilegalnih finansijskih tokova govore nedavna hapšenja i zajednička akcija srbijanske policije i Europola, koja je rezultirala zapljenom više od 2,7 miliona eura. Jedna od poteškoća s kojom se zemlja suočava je da u Srbiji ne postoji službena definicija nezakonitih finansijskih tokova u srpskom zakonodavstvu i politikama, što predstavlja izazov u borbi protiv ilegalnih prenosa novca preko državnih granica.

Iako nacionalna tijela pokazuju dobro razumijevanje rizika povezanih s pranjem novca, čini se da postoji nedostatak volje za rješavanje najozbiljnijih nedostataka. Primjer je sektor nekretnina, koji je prepoznat kao sektor s visokim rizikom od pranja novca, stoji u izvještaju. Nove kriminalne metode uključuju značajna ulaganja u nekretnine u Beogradu od strane pojedinaca iz visokorizičnih zemalja.

Naslovna fotografija: Sasun Bughdaryan, Unsplash