U vrhu “crne liste”: Kineski CRBC za poreze duguje više od 11 miliona eura

Podijeli

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je gradila prvu dionicu autoputa Bar-Boljare, drugi je najveći poreski dužnik u Crnoj Gori. Njen dug je, prema Crnoj listi 200 najvećih dužnika Poreske uprave, na kraju prošle godine bio oko 11,2 miliona eura.

Uprkos tome, zainteresovani su i za nastavak gradnje ovog autoputa.

Iz CRBC-ja i Poreske upave nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa o poreskom dugu.

Ova kompanija je za gradnju autoputa, čiji je 41 kilometar koštao oko milijardu, imala posebne poreske i carinske olakšice.

41 kilometar gradili sedam godina

CRBC je prvu dionicu dugu 41 kilometar, koja povezuje periferiju Podgorice sa Kolašinom na sjeveru Crne Gore, gradila sedam godina, a završetak radova odlagan je pet puta.

Dionica je konačno otvorena za saobraćaj 13. jula 2022., na Dan državnosti.

Ova dionica je tek četvrtina planiranog puta koji u dužini od oko 170 km treba da spoji Bar na jugu i Boljare, na granici prema Srbiji.

CRBC je zainteresovana da gradi i druge dionice. Crnogorskoj Vladi prošle godine predočila je da su spremili “detaljne elaborate, komercijalnu studiju, okvirne uslove” za nastavak projekta.

Predlažu da se dionice realizuju putem modela privatno-javnog partnerstva.

A državni Monteput je u međuvremenu, 31. januara, raspisao tender vrijedan oko pet miliona eura za izradu idejnog rješenja za drugu dionicu, od Andrijevice, preko Berana do granice sa Srbijom.