Jensen Huang, Nvidia CEO
Huang (YouTube scr)

Direktor Nvidije se penje na listi milijardera dok cijena dionica kompanije vrtoglavo raste

Podijeli

Bogatstvo izvršnog direktora Nvidije, Jensena Huanga, doživjelo je veliko povećanje u četvrtak, jer je kompanija koju je suosnivao 1993. značajno dobila na vrijednosti.

Sada je Bloomberg Huanga rangirao kao 21. najbogatiju osobu na svijetu, nakon što je u četvrtak povećao svoje bogatstvo za čak 8,5 milijardi dolara. Prethodno je cijena dionica njegove kompanije porasla 15 odsto tokom jutarnjeg trgovanja.

Huang (61) sada vrijedi oko 68,1 milijardu dolara, nadmašujući Čarlsa Koha i brzo dostižući članove porodice Volton, koji posjeduju lanac marketa Walmart, a koji ima tržišnu kapitalizaciju od otprilike 471 milijardu dolara. Na vrhu liste nalaze se Ilona Mask, Bernar Arno i Džef Bezos.

Ko je Huang

Huang je bio na čelu Nvidije od njenog početka, kao suosnivač, izvršni direktor, predsjednik i član odbora. On je i vlasnik oko 3% kompanije.

Tehnološki lider rođen na Tajvanu pohađao je Državni univerzitet Oregon i Univerzitet Stanford u SAD prije nego što je radio u sada konkurentskoj kompaniji za proizvodnju čipova LSI Logic and Advanced Micro Devices (AMD), a zatim je pokrenuo Nvidiju sa Krisom Malačovskijem i Kertisom Prajemom. Malačovski je ostao u Nvidiji, dok je Prajem napustio kompaniju početkom 2000-ih.

Nvidia, sada jedna od najvećih kompanija na berzi čija je vrijednost nešto manje od 2 biliona dolara, u četvrtak je ostvarila dobitke nakon što je objavila podatke o izvanrednom rastu zarade, podstaknutoj bumom vještačke inteligencije (AI).

Huang je u izjavi u srijedu uveče rekao da je generativna AI sada “dogurala do prekretnice”.

“Potražnja raste širom svijeta među kompanijama, industrijama i državama,” dodao je.

Njegove riječi dovele su do eksplozivnog jutra na Vol Stritu u četvrtak, brzog preokreta u odnosu na ranije u sedmici kada je kompanija zabilježila svoj najgori dan od oktobra.

Profit proizvođača čipova porastao je na skoro 12,3 milijarde dolara u tri mjeseca koja su završila 28. januara — u odnosu na 1,4 milijarde dolara u kvartalu prije godinu dana, što je povećanje od fantastičnih 769% u odnosu na prethodnu godinu i čak jači rast nego što su najotpimističniji analitičari s Vol Strita očekivali.

Taj rezultat je pomogao da se cjelogodišnji profit kompanije poveća za više od 580% u odnosu na godinu ranije.

Drugi proizvođači čipova su imali koristi od Nvidijinih dobrih vijesti. Akcije AMD-a bile su u četvrtak više za 11%, a Microsoft za 2%.

Nvidia je ključna za rastući AI prostor. Američki proizvođač čipova čini oko 70% prodaje AI poluvodiča u svijetu.

Kompanija trenutno nema premca u proizvodnji procesora koji pokreću sisteme vještačke inteligencije, uključujući generativnu vještačku inteligenciju (GenAI), novu tehnologiju koja može da kreira tekst, slike i druge medije.

Nvidijin rast je naglašen u njenoj zaradi, čak i kada su Meta, Amazon, IBM i Microsoft počeli da proizvode neke od svojih čipova, kaže Den Morgan, potpredsjednik Synovus Trust Company.

Prodaja iz osnovnog poslovanja s data centrima kompanije porasla je 409% u odnosu na prethodnu godinu na rekordnih 18,4 milijarde dolara u četvrtom tromjesečju, zahvaljujući partnerstvu s infrastrukturnim divovima kao što su Google, Amazon i Cisco.

Ali skok cijena dionica kompanije tokom prošle godine – rast oko 230% u 2023. – znači da je Nvidia sada jako važna i za šire tržište. U bilješci od utorka, analitičari Goldman Sachsa nazvali su Nvidiju “najvažnijom dionicom na planeti zemlji”. ČITAJ VIŠE

Izvor:CNN/Investitor