nafta, oil, petrol, platform
Foto: Zachary Theodore, Unsplash

Barel nafte iznad 83 dolara

Podijeli

Cijene nafte porasle su iznad 83 dolara pod uticajem očekivanja da bi vodeći proizvođači mogli smanjivati snabdijevanje i u proljeće i stišane zabrinutost za kinesku potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela nakon podneva bila je viša za 50 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 83,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi višoj cijeni, od 78,18 dolara.

Tržišta pozorno prate pregovore o primirju u Pojasu Gaze, prenosi SEEbiz.

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da je Izrael spreman zaustaviti napade na Gazu tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana i da bi sporazum o primirju mogao biti potpisan već iduće sedmice. No, zvaničnici Hamasa izjavili su da su Bajdenove izjave preuranjene jer još proučavaju ponudu.

Portparol jemenskog pokreta Ansar Alah izjavio je odvojeno u utorak da će obustaviti operacije na Crvenom moru, kojima iskazuju podršku Palestincima, tek kada Izrael okonča “agresiju” na Gazu i dokonča blokadu okupiranog palestinskog teritorija.

Jemenski pokret ometa plovidbu brodova povezanih s Izraelom, a nakon napada SAD-a i Britanije na ciljeve u Jemenu proširio je popis meta i na britanske i američke brodovi. Jemenski projektili i bespilotne letjelice ometaju transport i povećavaju troškove.

Trgovci su se u međuvremenu fokusirali na evropsku potražnju za dizelom nakon što su podaci pokazali da je američki izvoz u februaru gotovo prepolovljen zbog problema u radu velikih rafinerija.

Osim toga, i Rusija je najavila zabranu izvoza benzina.