Apple park, headquarters
Foto: Carles Rabada, Unsplash

Apple odustao od električnog automobila

Podijeli

Apple je odustao od napora da napravi električni automobil, prema više medijskih izvještaja, tražeći vrijeme na projektu koji su neki smatrali potencijalno transformativnim za automobilsku industriju.

Mnogi zaposleni koji rade na projektu, interno poznatim kao “Projekt Titan”, biće premješteni u odjeljenje za vještačku inteligenciju (AI) kompanije, navodi Bloomberg, koji je prvi javio o odluci pozivajući se na upućene izvore.

Vijest dolazi nakon što je prodaja električnih vozila (EV) razočarala, što je navelo nekoliko velikih proizvođača automobila da povuku ulaganja i smanje cijene. AI, s druge strane, ima momentum i Appleova prijavljena promjena u resursima mogla bi mu pomoći da smanji jaz sa rivalima kao što su Microsoft i Google, koji su “ukrali marš” na revolucionarnoj tehnologiji.

“Tehnološki gigant prati trend, a entuzijazam investitora za ulaganja u električna vozila jenjava, usred pomame za svim stvarima oko AI”, rekla je Suzana Striter, šefica odjeljenja za novac i tržišta britanske investicione platforme Hargreaves Lansdown.

“Od vitalnog je značaja da Apple ostane korak ispred u razvoju tehnologije za kojom ljudi žude, kako bi opravdao visoke cijene svojih proizvoda, tako da je potpuno istraživanje mogućnosti koje AI predstavlja za svoje buduće opsege od suštinskog značaja,” napisala je ona u bilješci u srijedu.

‘Transformativno’ za auto industriju

Proizvođač iPhonea nikada nije potvrdio dugotrajne spekulacije da će napraviti EV, ali je preduzeo nekoliko koraka u proteklih 10 godina koji su ukazivali da je ozbiljan u takvim naporima.

Apple je zapošljavao direktore automobilske industrije najmanje od 2014. godine, a u aprilu 2017. dobio je dozvolu od Kalifornijskog odjeljenja za motorna vozila za testiranje samovozećih vozila. Dvije godine kasnije, kupio je Drive.ai, startap samovozećih automobila. A 2021. godine, Apple je unajmio BMW veterana koji je upravljao naporima njemačkog proizvođača automobila u pogledu EV.

Takođe je osigurao nekoliko patenata vezanih za automobile, uključujući jedan za sistem virtuelne stvarnosti za rješavanje problema u kretanju, a drugi za podešavanje boje na staklu u realnom vremenu.

Neki stručnjaci su u prošlosti spekulisali da je vjerovatnije da će Apple udružiti se s jednim ili više proizvođača automobila kako bi prodao operativni sistem za automobile, softver za samovožnju ili drugu srodnu tehnologiju, umjesto da pravi cijelo vozilo.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk tvrdio je 2020. da je pokušao prodati kompaniju Apple-u tokom teškog perioda, ali da je izvršni direktor Applea Tim Kuk odbio da se sastane s njim.

Također te godine, analitičari Morgan Stanleya rekli su da Appleov automobil ima potencijal da bude “događaj transformacije” za automobilsku industriju i industriju mobilnosti u narednim decenijama, baš kao što je iPhone poremetio sektor mobilnih telefona.

Apple možda odlaže planove za prodor u visoko konkurentnu industriju električnih vozila, ali jedan od njegovih najvećih partnera vidi veliku priliku. Foxconn, koji proizvodi iPhone, diversifikuje se u proizvodnju električnih automobila, a prodaja bi trebalo da počne ove godine. Izvršni direktor kompanije Jang Li nedavno je za CNN rekao da bi poslovni model električnih vozila “trebalo ponovo izmisliti”.

Izvor:CNN/Investitor