plaćanje, euro, money, pijaca, market, supermarket, prodavnica, piljara, buying, shopping, groceries, food, hrana, namirnice
Foto: Sina Schuldt/dpa

FAO: Indeks cijena hrane u februaru dodatno pao

Podijeli

Referentna vrijednost svjetskih cijena prehrambenih proizvoda pala je sedmi mjesec zaredom u februaru, jer su niže međunarodne kotacije za sve glavne žitarice više nego nadoknadile rastuće cijene šećera i mesa, objavila je u petak Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene u međunarodnim cijenama niza prehrambenih proizvoda kojima se globalno trguje, u februaru je u prosjeku iznosio 117,3 boda, što je pad od 0,7 odsto u odnosu na januar i 10,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

FAO indeks cijena žitarica smanjio se 5,0 odsto u februaru i dostigao nivo 22,4 odsto ispod one iz februara 2023. Izvozne cijene kukuruza pale su najviše zbog očekivanja velikih žetvi u Južnoj Americi i konkurentnih cijena koje nudi Ukrajina, dok su međunarodne cijene pšenice uglavnom pale zbog snažnog tempa izvoza iz Ruske Federacije. Međunarodne cijene riže takođe su pale u februaru, i to 1,6 odsto.

FAO indeks cijena biljnog ulja smanjio se 1,3 odsto u odnosu na januar na 11 odsto ispod vrijednosti iz februara 2023. Međunarodne cijene sojinog ulja značajno su pale, poduprte izgledima za obilnu proizvodnju soje u Južnoj Americi, dok je velika globalna izvozna dostupnost ulja od suncokreta i uljane repe gurnula njihove cijene naniže. Svjetske cijene palminog ulja neznatno su porasle u februaru zbog sezonski niže proizvodnje.

Nasuprot tome, FAO indeks cijena šećera porastao 3,2 odsto. Povećanje odražava stalnu zabrinutost oko nadolazeće proizvodnje Brazila nakon dugotrajnog perioda ispodprosječne količine padavina, kao i prognoziranog pada proizvodnje u Tajlandu i Indiji, dvjema vodećim zemljama izvoznicama.

FAO indeks cijena mesa porastao je 1,8 odsto u odnosu na januar, pri čemu su najviše porasle cijene mesa peradi, a slijede goveđe meso, pod uticajem jakih kiša koje su ometale transport stoke u Australiji. Cijene svinjskog mesa takođe su blago porasle zbog veće potražnje iz Kine i skučene situacije sa snabdijevanjem u zapadnoj Evropi. Međunarodne cijene ovčjeg mesa pale su dijelom zbog rekordne proizvodnje nakon obnove stada u Australiji.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je 1,1 odsto, predvođen većom uvoznom potražnjom azijskih kupaca za maslacem. Cijene mlijeka u prahu i sira takođe su neznatno porasle.

Izvor:Siniša Malus, SEEbiz