Ilon Mask, Elon Musk
Mask (Ilustracija, YouTube scr)

Bogatstvo Ilona Maska palo za 40 milijardi dolara

Podijeli

U dramatičnom preokretu događaja, Ilon Mask, izvršni direktor Tesle, doživio je značajno smanjenje ličnog bogatstva. Naime, neto vrijednost donedavno najbogatijeg čovjeka na svijetu palo je za oko 40 milijardi dolara od početka 2024.

Prema Bloombergovom indeksu milijardera, uzrok je pad cijene Teslinih dionica. Indeks sada procjenjuje Maskovo bogatstvo na ukupno 189 milijardi dolara, što ga stavlja na treće mjesto nakon francuskog poslovnog magnata Bernara Arnoa i osnivača Amazona Džefa Bezosa.

Dionice Tesle pale su skoro 29% u 2024. Investitori su navodno zabrinuti zbog slabe prodaje u Kini i sve veće konkurencije lokalnih proizvođača električnih vozila (EV) kao što je BYD.

Drugi faktori koji doprinose Maskovom finansijskom neuspjehu uključuju odbijanje paketa odštete od 55 milijardi dolara od strane suda u Delaveru i probleme sa društvenom mrežom X, ranije poznatom kao Twitter, koju je preuzeo u dramatičnom procesu 2022. godine. Platforma je od tada doživjela povlačenje ključnih oglašivača, ali i nedostatak prihoda i pravne probleme koji proizlaze od otpuštenih radnika

Comments are closed.