job, interview, city, worket, business, street, crowd
Foto: Saulo Mohana, Unsplash

Nova radna mjesta u SAD nadmašila očekivanja

Podijeli

Otvaranje radnih mjesta nadmašilo je očekivanja u februaru, ali je stopa nezaposlenosti porasla, dok rast zaposlenosti nije bio ni približno brz kao što je prvobitno objavljeno.

Poslodavci u najvećoj svjetskoj ekonomiji u februaru su neto otvorili 275 hiljada novih radnih mjesta, nakon 229 hiljada u januaru i 290 hiljada u decembru, prema revidiranim podacima, prenosi SEEbiz.

To znači da je u prethodna dva mjeseca neto otvoreno 167 hiljada manje radnih mjesta nego što su pokazivale dosadašnje procjene ministarstva.

U prethodnih 12 mjeseci u prosjeku je mjesečno neto otvarano 230 hiljada radnih mjesta, navodi se u izvještaju.

Najviše su u februaru zapošljavali poslodavci u sektorima zdravstva, ugostiteljstva i socijalne zaštite, te u sektoru transporta i skladištenja. Tempo zapošljavanja u državnim službama bio je na nivou mjesečnog prosjeka u proteklih godinu.

Februar je bio jači u odnosu na januar, koji je doživio oštru reviziju prema dolje na 229 hiljada, s prvobitno prijavljenih 353 hiljada. Rast broja radnih mjesta u decembru takođe je revidiran na 290 hiljada sa 333 hiljada, čime je dvomjesečni ukupni broj poslova smanjen na 167 hiljada nego što je prvobitno objavljeno.