Petram Resort & Residences
Petram Resort & Residences

Kako je projekat MK Grupe podigao ljestvicu luksuznog hotelskog i real estate iskustva u Istri

Podijeli

Sva ekspertiza koju je MK Group stekla kroz hotelske i real estate projekte pretočena je u Petram Resort & Residences, jedinstveni hotelsko-rezidencijalni kompleks u Istri, sa integrisanim premium sadržajima i uslugama koje garantuju iskustvo odmora od pet zvjezdica. Ovaj kompleks, zbog svoje jedinstvenosti u regionu, privlači i investitore.

Upravo o investicionom turizmu, planovima za sezonu pred nama, ali i definiciji luksuznog turizma, eKapija je razgovarala sa Novakom Bojanićem, direktorom u okviru divizije turizma MK Group.

Petram Resort & Residences otvoren je u junu prošle godine. Kakva su iskustva do sada, da li su ispunjena očekivanja?

– U velikom stilu otvorili smo vrata za svoje goste i od tada konstantno i posvećeno radimo na pružanju vrhunskih doživljaja. Sva ekspertiza koju je MK Group stekla kroz hotelske i real estate projekte u svom dosadašnjem radu, pretočena je u ovaj kreativni proces i to je konačno prepoznato kako od strane lokalne zajednice, novih korisnika nekretnina, ali i svih posjetilaca koji Petram poimaju kao novo, moderno utočište sjeverne Istre. Možemo reći da smo u svojim namjerama uspjeli i približili tržištu ideju o integrisanim premium sadržajima i uslugama u kombinaciji sa tradicionalnim istarskim gostoprimstvom.

Ovo je druga investicija u Savudriji. Zbog čega se kompanija opredijelila baš za ovu lokaciju?

– MK Group pažljivo selektuje investicije u domenu luksuznog hotelijerstva na ekskluzivnim lokacijama, što je nesumnjivo Istra sa svojom slojevitom ponudom, geolokacijom na tromeđi tri države i tradicijom visokog turizma. Akvizicijom današnjeg hotela Kempinski Adriatic ušli smo na hrvatsko tržište, a upravo je taj hotel pozicionirao Savudriju na turističkoj karti, donio svjetske trendove i najbolju praksu upravljanja luksuznim hotelijerstvom u ovaj dio Istre. Ušli smo u ovaj projekat vjerujući u potencijale Savudrije i viziju da će Petram dodatno obogatiti turističku ponudu Istre, uz očuvanje svih njenih vrijednosti.

U okviru resorta moguća je i kupovina apartmana. Kolika je zainteresovanost za ovakav vid investicije? Kako ocjenjujete potencijale investicionog turizma u regionu?

– Petram je jedinstevni kompleks tog tipa u čitavom regionu i kao takav je od početka bio vrlo atraktivan na tržištu nekretnina. Izgrađen je po najvišim standardima, uz maksimalnu energetsku efikasnost i uz mnoštvo sadržaja za zabavu i opuštanje, personalizovane usluge i 24-časovnu podršku stanarima i gostima. Blizina mora i širok spektar urbanih, sportskih i turističkih sadržaja koje nudi Istra, kao destinacija koja živi čitave godine, kao i odlična povezanost sa Slovenijom i Italijom, čine lokaciju Petrama jedinstvenom. Zahvaljujući svemu tome, modernim sadržajima i izuzetnim uslugama, investicioni turizam u ovom regionu ima veliki potencijal.

Na koji način se Petram Resort & Residences priprema za ljetnju sezonu pred nama?

– Petram je za goste i posjetioce otvoren tokom cijele godine nudeći savršen spoj luksuza, udobnosti i izuzetne usluge, sa širokim spektrom vrhunskih sadržaja, sa modernim smještajem, izvanrednom kulinarskom ponudom i nebrojenim aktivnostima, a sve u cilju da gostima iz cijelog svijeta pruži nezaboravan doživljaj. Petram Resort podigao je wellness standarde u regionu sa dva otvorena bazena, među kojima je i najveći “infinity pool” u Evropi, smješten na krovu kompleksa, gdje se nalaze i unutrašnji bazen, spa i teretana, a u okviru kompleksa nalazi se i “beach club” sa restoranom i barom. Za ljubitelje sporta, u okviru kompleksa nalaze se teniski tereni, a u neposrednoj blizini i premium golf tereni.

Petram nudi sadržaje i za najmlađe – bazen za djecu i dječje igralište, kao i igraonicu u okviru kompleksa. Ljetnju sezonu obilježiće i brojna atraktivna dešavanja poput vinskog festivala, koncerata i predstava koji donose novi, dinamični život u ovaj dio Istre.

Problem manjka profesionalnog osoblja

S obzirom na iskustvo u Srbiji i Hrvatskoj, kako biste ocijenili potencijale za luksuzni turizam? Ima li sličnosti, a gdje su razlike?

– Turizam je veoma širok pojam, a pogotovo ukoliko pričamo o luksuznom turizmu o kome postoje različita shvatanja i definisanja istog. Šta je zapravo luksuzni turizam? Da li je vezan za visoke cijene usluga u odnosu na koje se privlače određene kategorije gostiju koje posjećuju neko tržište, da li se veže za kvalitet ponude i usluge, dodatnih kvalitetnih sadržaja, da li su samo brend hoteli luksuzni hoteli?

Smatram da je potencijalno deifinicija luksuznog turizma u svemu prethodno navedenom, ali po mom skromnom mišljenju i pogledu luksuznog turizma, smatram da su nam kapaciteti svake godine sve manji i manji, ne zbog manjka hotela sa vrhunskim sadržajima, već zbog kvaliteta usluge i profesionalnog osoblja kojeg je sve manje i manje, kao i ponude vezane za uslugu, a bez kvalitetne usluge nema luksiznog turizma, kao što ga nema ni bez prethodno navedenih referenci.

U pogledu Srbije kao turističke destinacije u odnosu na Hrvatsku, objektivno moram istaći da je Hrvatska u pogledu hotelskih ponuda i sadržaja daleko ispred Srbije, što apsolutno ne znači da Srbije nema svoje prednosti, a shodno mom trenutnom iskustvu, najviše u pogledu zaposlenih. Jedina sličnost između dva tržišta je u tome što na polju zaposlenih kroz migracije ostajemo bez kvalitetnih kadrova, ali sam siguran da je situacija po ovom pitanju u Srbiji daleko bolja, koliko god to nerealno zvučalo u ovom trenutku, ali ako se nastavi sa odlivima, vrlo brzo ćemo doci u situaciju da uvozimo identičan broj radne snage kao i Hrvatska.

O projektu

Petram Resort & Residences, jedinstveni hotelsko-rezidencijalni kompleks u Istri, sa integrisanim premium sadržajima i uslugama koje garantuju iskustvo odmora od pet zvjezdica. Petram Resort & Residences predstavlja investiciju MK Group u hrvatski turizam, čija vrednost iznosi više od 100 miliona eura, koja je realizovana u partnerstvu sa kompanijom Aleksandar Group.

Kompleks se prostire na gotovo 85.000 m2, a sadrži 55 vila i 197 apartmana modernog dizajna, izgrađenih prema najvišim standardima zelene gradnje. Pored smještajnih kapaciteta dostupnih za najam ili kupovinu, u sklopu resorta gostima su na raspolaganju vrhunski restorani, dva bazena, wellness i sportski sadržaji, ali i property menadžment uz 24-časovnu podršku.

Zaštitni znak Petrama je najduži “infinity rooftop” bazen u Evropi, dug 105 metara.