Tim Kuk Cook Apple
Kuk (YouTube scr)

Apple postaje ozbiljan po pitanju vještačke inteligencije

Podijeli

Čini se da Apple konačno postaje ozbiljan u svojim naporima po pitanju vještačke inteligencije (AI).

Apple-ovi istraživači kažu da su razvili porodicu multimodalnih modela – koji se odnose na AI sistem koji može interpretirati i generisati različite vrste podataka, kao što su tekst i slike u isto vrijeme – nazvanih MM1. U izvještaju se navodi da se njegove nove metode mogu pohvaliti “superiornim sposobnostima” i mogu ponuditi napredno rasuđivanje i učenje u kontekstu kako bi se odgovorilo na tekst i slike.

Najava nagovještava kako bi takav sistem mogao koristiti budućim Apple proizvodima, uključujući iPhone, Mac i njegov glasovni asistent Siri.

Očekuje se da će Apple predstaviti nekoliko novih AI funkcija na svojoj konferenciji za programere u junu.

U isto vrijeme, Apple je, prema nekim informacijama, postigao dogovor s Googleom što ukazuje da možda njegovi vlastiti napori za AI još nijesu tamo gdje bi željeli da budu. Prema izvještaju Bloomberga, Apple je zainteresovan za licenciranje i izgradnju Googleovog Gemini AI sistema, koji uključuje chatbote i druge AI alate, u nadolazeće iPhone uređaje i njegove funkcije za operativni sistem iOS 18.

Kako sve više tehnoloških kompanija ulaže milijarde dolara u razvoj i uvođenje vještačke inteligencije, Apple je uglavnom izostavljen iz tih vijesti, a mnoge druge tehnološke kompanije već čine velike korake u tom prostoru. Partnerstvo s Google-om bi katapultiralo Apple u rastuću “trku u naoružanju” s vještačkom inteligencijom.

U izvještaju se takođe navodi da je Apple ranije vodio razgovore sa OpenAI, kompanijom koja stoji iza viralnog chat bota ChatGPT.

U februaru, izvršni direktor Apple-a Tim Kuk zadirkivao je tokom sastanka investitora da vidi reakciju na “nevjerovatan potencijal za proboj za generativnu vještačku inteligenciju, zbog čega trenutno značajno ulažemo u ovu oblast.” Ali kompanija još nije podijelila mnogo vijesti o vlastitoj viziji AI.

Iza kulisa, Apple je navodno radio na svojim generativnim AI mogućnostima i preuzimao kompanije, kao što je kanadski startup DarwinAI. Takođe ima odeljenje za istraživanje mašinskog učenja posvećeno unapređenju vještačke inteligencije.

Angelo Zino, potpredsjednik i viši analitičar kapitala u CFRA Research, rekao je u napomeni investitora u ponedjeljak da najnovije vijesti “vjerovatno potvrđuju da Apple-ovi interni napori znatno zaostaju za onima OpenAI-a i Geminija”.

Međutim, dodao je da potencijalni dogovor „pokazuje da je kompanija ozbiljna u vezi sa dodavanjem značajnih AI mogućnosti u iOS 18 ove jeseni, kada se lansiraju njeni novi iPhonei“.

Google bi mogao biti prikladan za novo AI partnerstvo s Apple-om, s obzirom na postojeću saradanju na području pretraživanja; kompanija je mnogo uložila u osiguravanje da Google ostane zadata opcija pretraživača na Appleovom Safari pretraživaču. Taj dogovor između dva tehnološka giganta, međutim, i dalje je na čekanju jer ga razmatraju antimonopolske vlasti zbog potencijalnog kršenja tržižne konkurencije.

U drugom izvještaju investitora u ponedjeljak, analitičari Wedbush Securities rekli su da vide potencijalno partnerstvo kao blagodat za obje kompanije.

“Ovo je velika pobjeda za Google da uđe u Appleov ekosistem i imaće pristup instaliranoj bazi u Kupertinu uz očito veliku naknadu za licencu”, rekli su analitičari.

To bi takođe dalo Apple-u osnovu i tehnologiju da udvostruči iOS funkcije koje se trenutno razvijaju.

Partnerstvo bi Gemini moglo dovesti do skoro 2 milijarde Apple uređaja.

Wedbush je takođe rekao da će ugovor biti veliki “moment validacije” za Googleovo generativno pozicioniranje u AI segmentu, s obzirom na to da su Microsoft i OpenAI već osvojili značajan udio na tržištu komercijalizacijom nekih od svojih proizvoda.

Izvor:CNN/Investitor