Elon Musk, Ilon Mask

Mask: Vještačka inteligencija me stresira

Podijeli

Ilon Mask se često sukobljavao s regulatorima hartija od vrijednosti i berze kao i sa tijelima za sigurnost na autoputu, ali postoji jedna oblast za koju šef Tesle i Twittera kaže da bi vlada sada trebalo da reguliše: vještačka inteligencija (AI).

“AI me stresira”, rekao je Mask pred kraj više od tri sata prezentacije Teslinim investitorima o planovima kompanije.

Teslini ambiciozni napori u vezi s vještačkom inteligencijom imali su značajnu ulogu u predstavljanju Maskovog “Master plana 3”, trećeg dijela inovativnog plana za proširenje Tesle i stvaranje što više čiste energije.

Reuters podsjeća da je postojao snimak humanoidnog robota Optimus, kojeg je razvio Tesla, koji manipuliše dijelovima drugih Optimus robota kao da namjerava napraviti svoje replike. Rukovodioci su održali detaljne prezentacije o tome kako Tesla koristi tehnologiju AI da obuči vozila da se sama voze – što je pod oštrim nadzorom saveznih i državnih vlasti u SAD.

Ali kada je analitičar upitao može li AI pomoći Tesli da napravi automobile, Mask je zauzeo manje optimističan stav.

„Ne vidim da će nam veštačka inteligencija pomoći da napravimo automobile u skorije vreme“, rekao je. “U tom trenutku… nema smisla da bilo ko od nas radi.”

Ranije ove sedmice, izgledalo je da je Mask potvrdio putem Twitter izvještaje da regrutuje tim AI tehnologa kako bi izgradio konkurenta OpenAI-jevom tekstualnom ChatGPT-u, koji podržava Microsoft, i sličnim sistemima u razvoju u Alphabetu, Meti i drugim velikim tehnološkim platformama.

Musk je prošlog decembra tvitovao da je ChatGPT, tekstualni chatbot koji je razvio OpenAI i koji može da piše prozu, poeziju ili čak kompjuterski kod, “zastrašujuće dobar”.

“Nijesmo daleko od opasno jake AI”, kazao je on u srijedu, pojačavajući postojeću zabrinutost.

„Malo sam zabrinut za stvari sa vještačkom inteligencijom“, rekao je Mask sa bine na kojoj je bio u pratnji 16 Teslinih rukovodilaca, uključujući i šefa Autopilota.

“Potrebna nam je neka vrsta regulatornog tijela ili nešto što bi nadgledalo razvoj AI”, rekao je Mask. “Uvjerite se da radi u javnom interesu. To je prilično opasna tehnologija. Bojim se da sam možda učinio neke stvari da je ubrzam.”

Teslin napor da omogući svojim automobilima da sami bezbjedno voze je “očigledno koristan” AI, rekao je Mask.

“Ne znam. Tesla radi dobre stvari u AI,” rekao je. Musk je zastao, a zatim uzdahnuo. “Ovo me stresira. Ne znam šta da kažem o tome.”