Apple park, headquarters
Sjedište Apple-a (Foto: Carles Rabada, Unsplash)

Appleova košmarna godina postaje sve gora

Podijeli

Apple ima izuzetno lošu godinu, a tek je mart.

U četvrtak je Ministarstvo pravde SAD-a tužilo Apple, optužujući proizvođača iPhonea da koristi antikonkurentske prakse kako bi dominirao tržištem pametnih telefona. To je još jedan udarac za tehnološkog velikana u kvartalu koji je već imao kaznu od gotovo više milijardi dolara i oštar pad prodaje na jednom od najvećih tržišta.

“Apple-ova pozicija se samo pogoršava”, rekao je Gene Munster, izvršni partner u Deepwater Asset Management. Tužba SAD-a “posljednja je u nizu loših vijesti”, rekao je on.

U tužbi podnesenoj u četvrtak, odjeljenje Ministarstva i 16 državnih tužilaca navode da je Apple nezakonito zadržao monopol na pametnim telefonima tako što je “odlagao, degradirao ili potpuno blokirao druge tehnologije na tržištu pametnih telefona”. Oni ukazuju na sve, od nekompatibilnosti Apple Watch-a sa ne-iPhone-ima do neuobičajenih tekstualnih poruka sa zelenim balončićima koje se šalju preko Android telefona kao dokaz da Apple koristi nepoštene manevre kako bi izbacio svoje rivale iz tržišne utakmice.

Apple, koji je negirao tvrdnje iz tužbe, na udaru je i sa druge strane Atlantika – ranije ovog mjeseca, Evropska unija je osudila Apple sa skoro 2 milijarde dolara kazne jer je spriječio aplikacije poput Spotifyja da nude alternativne opcije plaćanja izvan App Store-a. (Appleov odgovor: Regulatori nemaju nikakve “vjerodostojne dokaze o šteti nanijetoj potrošačima.”)

Evropska komisija takođe ispituje da li je Apple prekršio Zakon o digitalnim tržištima EU, koji nastoji da spriječi “čuvare vrata” – zvani Big Tech – da dominiraju digitalnim tržištem.

Apple ne trpi pritisak samo od regulatora. Dan prije tužbe Ministarstva pravde, Meta, Microsoft, X i Match Group udružili su snage s Epic Games u pravnim naporima proizvođača video igara da natjeraju Apple da otvori svoju App Store za vanjske opcije plaćanja, javio je Bloomberg.

Povrh svega, Apple se ove godine bori sa svojim osnovnim poslom — pravljenjem i prodajom glavnih proizvoda. Početkom marta, u izvještaju Counterpoint Research navodi se da je Appleova prodaja iPhonea u Kini – ogromnom tržištu – pala 24% u prvih šest sedmica 2024. iPhone je svrgnut sa svoje pozicije broj 1 u zemlji, navodi se u izvještaju, kako pametni telefoni lokalnih konkurenata poput Huaweija rastu u popularnosti.

Apple je takođe prekinuo svoj projekat samovozećih automobila, “Project Titan”. Kompanija je okončala napore vrijedne milijardu dolara koje su nastajale skoro deceniju da se fokusiraju na vještačku inteligenciju, javio je takođe Bloomberg.

Sve ovo je mnoge navelo da se zapitaju: Šta je sljedeće?

Ako Apple izgubi tužbu Ministarstva pravde, korisnici iPhonea mogli bi doživjeti promjene poput više opcija digitalnog plaćanja i boljeg odnosa iPhone-Android poruka. Međutim, Apple tvrdi da bi ove promjene mogle otvoriti iPhone prijetnjama privatnosti i sigurnosti – ključnim vrijednostima koje kompanija tvrdi da podržava u svojoj liniji proizvoda. Očekuje se i da će kompanija izgubiti novac od programera sada kada ju je EU primorala da otvori svoju App Store. Istraga o Evropskom zakonu o digitalnim tržištima mogla bi rezultirati dodatnim kaznama, objavio je Bloomberg.

Apple nije odmah odgovorio na zahtjev Business Insidera za komentar za ovu priču. U saopštenju nakon što je Ministarstvo pravde podnijelo tužbu, navedeno je:

“Ova tužba ugrožava ono što smo mi i principe koji Apple proizvode izdvajaju na žestoko konkurentnim tržištima. Smatramo da je ova tužba pogrešna u pogledu činjenica i zakona i mi ćemo se energično braniti protiv nje”

I investitori su uznemireni. Appleove dionice su pale nakon što je najavljena tužba skoro 12% ove godine. Neki vide kraj projekta automobila kao znak da kompanija zaostaje za OpenAI, Microsoft i Google na frontu AI.

Ipak, prema Denu Ajvsu, analitičaru u Wedbush Securities, možda neće biti sve propast za Apple u pogledu tužbe SAD-a.

“Za sada ne očekujemo bilo kakve promjene poslovnog modela jer će ovom slučaju vjerovatno trebati godine na sudovima da se vodi parnica i dovede do odluke”, napisao je Ajvs u nedavnoj bilješci analitičara. Ali Apple “očigledno mora pronaći način da na kraju riješi ovaj slučaj, plati veliku kaznu i na kraju pronađe kompromis sa programerima o strukturi App Storea”, dodao je.

“Biće primorani da naprave neke promjene”, rekao je za Business Insider. Ali, dodao je, “promjene koje naprave neće promijeniti činjenicu da Apple i dalje proizvodi proizvode koje njihovi korisnici vole.”