euro, money, boat, travel, sea
Foto: kues, Freepik

Ko će profitirati od nižih kamatnih stopa?

Podijeli

Robe će napredovati ove godine jer centralne banke u SAD-u i Evropi rade na smanjenju kamatnih stopa, pomažući u podršci industrijske i potrošačke potražnje, prema Goldman Sachs Group Inc.

Sirovine bi se mogle vratiti 15% tokom 2024. jer se troškovi zaduživanja smanjuju, proizvodnja se oporavlja, a geopolitički rizici ostaju, rekli su analitičari u bilješci od 24. marta. Bakar, aluminijum, zlato i naftni proizvodi mogli bi porasti, prema banci, koja je takođe naglasila potrebu da ulagači budu selektivni jer dobici ne bi bili univerzalni.

Roba je skromno napredovala u prvom kvartalu, pri čemu je sirova nafta ojačala, zlato je postiglo rekord, a bakar premašio 9.000 dolara po toni. Kreatori politike u američkim saveznim rezervama i Evropskoj centralnoj banci (ECB) signalizirali su svoju namjeru da ove godine smanje troškove zaduživanja dok inflacija opada. Osim toga, Kina je označila dalju potporu svom oporavku.

“Smatramo da smanjenje kamatnih stopa u SAD-u u nerecesijskim okruženjima dovodi do viših cijena robe, s najvećim porastom cijena metala (posebno bakra i zlata), a zatim sirove nafte”, rekli su analitičari. “Važno je da se pozitivan učinak na cijene povećava s vremenom, kako se impuls rasta iz lošijih finansijskih uslova filtrira.”

Goldmanova oprezno optimistična prognoza odražava komentare drugih posmatrača tržišta. Robe ulaze u novi ciklički uzlet potpomognut smanjenim zalihama i usponom globalne ekonomija, objavila je Macquarie Group Ltd. ranije ovog mjeseca. Džef Kari, bivši direktor istraživanja roba u Goldmanu, a sada u Carlyle Group LP, takođe je prognozirao dobitke kako Fed snižava stope. Na drugom mjestu, JPMorgan Chase & Co. istakao je potencijal rasta zlata.