dollar, us dollar, money, united states

Fed priprema najveće povećanje kamatne stope u posljednjih 40 godina

Podijeli

Očajnička vremena zahtijevaju očajničke mjere, a vremena su sve očajnija. Upornost visoke inflacije mogla bi natjerati američke Federalne rezerve (Fed) da pribjegnu najvećem povećanju ključne američke kamatne stope u više od 40 godina.

Nakon još jednog sumornog američkog izvještaja o inflaciji, ekonomisti brokerske kuće Nomura Securities u utorak su objavili da očekuju povećanje Fed-ove referentne kratkoročne stope za cijeli procentni poen.

“I dalje vjerujemo da tržišta nedovoljno cijene koliko je američka inflacija postala ukorijenjena i veličinu odgovora koji će vjerovatno biti potreban od Fed-a da je obuzda”, napisali su ekonomisti Nomure u izvještaju za klijente.

Fed je posljednji put tako drastičan potez napravio početkom 1980-ih, kada je takođe rasla inflacija.

Na posljednja dva sastanka, Federalni komitet za otvoreno tržište za utvrđivanje monetarne politike podizao je ciljanu stopu za 0,75 poena.

U avgustu je indeks potrošačkih cijena porastao za slabih 0,1%, uglavnom zbog još jednog velikog pada cijena energije, dok je godišnji tempo inflacije blago usporen sa 8,5% na 8,3%.

Takozvana bazna stopa potrošačke inflacije porasla je na godišnji tempo od 6,3% u avgustu sa 5,9% u prethodnom mjesecu, prema podacima Zavoda za statistiku rada.

“Vjerujemo da je sve jasnije da će biti potreban agresivniji put povećanja kamatnih stopa u borbi protiv sve više ukorijenjene inflacije koja proizlazi iz pregrijanog tržišta rada, neodrživo snažnog rasta plata i viših inflatornih očekivanja”, napisali su analitičari kompanije.

Stopa federalnih fondova, kratkoročna stopa centralne banke, sada se kreće u rasponu od 2,25% do 2,5%. Troškovi većine potrošačkih i poslovnih kredita vezani su za tu stopu.

Nomura predviđa da će stopa biti povećana u rasponu od 3,25% do 3,5% na Fed-ovom sastanku ove sedmice, a direktori monetarne institucije će, prema Nomurinim analitičarima, na kraju pogurati tu ključnu stopu do 4,75% 2023. godine.

Investitor