Miodrag Kostić, MK Group
Kostić (Foto: Nebojša Babić)

Kostić želi da preuzme 17 odsto Addiko banke

Podijeli

Kompanija srpskog biznismena crnogorskih korijena Miodraga Kostića, Agri Europe Cyprus, sa sjedištem u Kipru, želi da kupi manjinski dio u Addiko banci, čije je sjedište u Beču, i koja se specijalizovala za “retail” bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udio na bankarskom tržištu Evrope.

Addiko banka posluje i na crnogorskom tržištu a Kostićeva grupacija MK Grupa manjinski je vlasnik hotelske grupe Budvanska rivijera (udio od 26,12 odsto).

Agri Europe je tražio da otkupi udio od oko 17 odsto u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge strane, Agri Europe je kupio udio od 10 odsto u Addiko banci koje je prethodno kontrolisao Kostić.

Ova ponuda vrijednost banke procjenjuje na 341 milion eura, odnosno 17,5 eura po akciji uz dividendu. To je za 15,5 odsto više od cijene na zatvaranju od petka. Vrijednost akcija Addiko banke je skočila za 6,3 odsto u Beču u ponedjeljak.

Addiko je poslovala kao dio Hypo Alpe-Adria Banka. Na Balkanu nudi potrošačke kredite, a u Austriji posluje kao “retail” banka. Nedavno je najavila planove da otvori digitalnu banku u Rumuniji.

Kostićev Agri Europe je aktivan na polju akvizicija nakon pokušaja da kupi djelove sankcionisane ruske Sberbanke. Trenutno posjeduje AIK banku i Eurobank Direktnu u Srbiji, kao i Gorenjsku banku u Sloveniji.

Bloomberg navodi da portparol Addiko banke nije želio da odgovara na njegova pitanja.