zlato, zlatne poluge, gold, gold bars
Foto: Pixabay

Novi rekord cijena zlata

Podijeli

Cijene zlata dostigle su rekordno visok nivo u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, podstaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.

Promptno zlato ojačalo je 1,2% na 2.220,85 dolara po unci te bilježi svoj najbolji mjesec od jula 2020, s porastom od 9% i drugi kvartalni rast zaredom. Poluge su dostigle rekordni nivo od 2.225,09 dolara za uncu ranije tokom trgovačke sesije.

Futuresi američkog zlata porasli su za 1,2% na 2238,4 dolara.

Trgovci se “spremaju uoči praznika i (povećavajuće) trgovinske aktivnosti na kraju mjeseca i na kraju kvartala”, rekao je Daniel Ghali, robni strateg u TD Securities, što je podstaknulo cijene zlata.

Zlato bi moglo dodatno porasti ako tržišta počnu očekivati dublji Fed-ov ciklus rezanja i ima potencijal “zadržati ove visoke vrijednosti, ali vidimo znakove iscrpljenosti kupovine koji se pojavljuju u vrlo kratkom roku”, dodao je Ghali.

Cijene takođe rastu zbog “činjenice da još postoje velike geopolitičke napetosti na globalnom nivou”, što bi moglo podstaknuti ulagače da se okrenu zlatu kao neutralnoj rezervnoj imovini, rekao je Everett Millman, glavni tržišni analitičar u Gainesville Coinsu.

Iako postoje neki pokazatelji da je inflacija jača nego što bi kreatori politike željeli, to ne mora nužno objasniti visoke vrijednosti zlata upravo sada, dodao je Millman.

Izvještaj o indeksu cijena osnovne osobne potrošnje (PCE) u SAD-u trebalo bi da bude objavljen u petak, što bi moglo pomoći ulagačima u procjeni stajališta Fed-ove politike.

Prema CME-ovom FedWatch alatu, trgovci trenutno cijene s 64% šanse za smanjenje stope u junu.

“Nova i viša donja granica za zlato iznosi 2000 dolara/oz što je simbolično za ovaj novi makro režim – centralne banke tolerišu ‘višu dužu’ inflaciju”, napisao je MKS PAMP u bilješci.

Srebro je poraslo 0,7% na 24,82 dolara po unci, platina je porasla 1,4% na 906,33 dolara, a paladijum je dodao 3% na 1012,72 dolara. Sva tri metala bila su vezana za mjesečne dobitke.

Izvor:SEEbiz