prodavnica, shopping, food, grocery, groceries, cart, cijene, hrana, kupovina, supermarket
Ilustracija (Foto: Julian Stratenschulte/dpa)

Barometar Ifo: Očekuje se sporiji rast ili čak pad cijena

Podijeli

Inflacija će nastaviti da se povlači u Njemačkoj, procjenjuje uticajni ekonomski institut Ifo pozivajući se na očekivanja u privredi.

Stopa inflacije “dalje pada i tokom ljeta bi trebalo da se spusti na ispod dva odsto,” rekao je ekonomista Ifo Timo Volmershojzer.

Naime, sve manje domaćih preduzeća sada očekuje da će još dizati cijenu svojih proizvoda, pokazuje takozvani barometar Ifo cjenovnih očekivanja.

Pokazatelj je u martu pao na 14,3 poena, sa februarskih 15. To je istovremeno najniža vrijednost od marta 2021. Samo 12 mjeseci ranije, indikator je bio iznad 50 poena.

Cjenovni barometar, u rasponu od minus 100 do plus 100, ilustruje očekivanja preduzeća po pitanju cijena za svoju robu ili usluge – veći broj znači da više njih planira da povećava cijene, nula najavljuje stagnirajuće cijene, a minus da planiraju snižavanje.

Koliko će cijene ići naviše ili naniže? To nije predmet upitnika, nego samo procjena hoće li ići gore ili dolje.

Veliki pad indeksa je primjetan u potrošačima bliskim sektorima: U maloprodaji, za 4,1 poena, na 24,6 i u ugostiteljstvu, za ogromnih 24,9 poena, na 29,5.

Međutim, mada je pad u tim oblastima najveći, očekivanja su nadalje iznad opšteg prosjeka, dakle cijene će još ići gore.

Sa druge strane, u oboljelom građevinskom sektoru očekuje se obaranje cijena – indeks je od februara kliznuo za još 4,4 poena, na minus 10,6.

Firme prerađivačke industrije očekuju blago poskupljenje, nagovještavajući ga rastom indeksa sa pet na 6,4 poena, navodi Ifo.

Izvor:dpa/Investitor