McDonalds
Foto: VLADISLAV BOGUTSKI, Unsplash

McDonald’s će otkupiti sve franšize u Izraelu

Podijeli

Američki lanac restorana brze hrane McDonald’s je u četvrtak najavio da će Omri Padan, izvršni direktor i vlasnik kompanije Alonyal Limited, prodati svoje franšize u Izraelu nazad korporaciji.

Alonyal je započeo poslovanje pod brendom McDonald’s u Izraelu prije više od 30 godina i sada je “porastao na 225 restorana i više od 5.000 zaposlenih”. Zaposleni i rad restorana će biti zadržani pod istim uslovima, navodi se u saopštenju McDonald’s-a.

“Više od 30 godina Alonyal Limited je ponosan što donosi ‘zlatne lukove’ u Izrael i služi našim zajednicama. Izrasli smo brend u vodeći i najuspješniji lanac restorana u Izraelu i zahvalni smo našem menadžmentu, zaposlenima, dobavljačima i kupcima koji su to omogućili”, rekao je Padan u izjavi. “Ohrabreni smo onim što budućnost nosi.”

Jo Sempels, predsjednik McDonald’s-ovog međunarodnog razvojnog licenciranog tržišta, rekao je u izjavi da su zahvalni za poslovanje i brend Alonyala u Izraelu u posljednjih 30 godina.

„McDonald’s ostaje posvećen izraelskom tržištu i osiguravanju pozitivnog iskustva zaposlenih i kupaca na tržištu u budućnosti“, rekao je Sempels.

McDonald’s nije naveo datum kupovine, ali je rekao da je datum podložan određenim uslovima i da će biti završen u narednim mjesecima.

Lokalne tenzije otežavaju poslovanje McDonald’sa

U februaru je McDonald’s rekao da rastuće tenzije na Bliskom istoku umanjuju njegovo poslovanje.

Kompanija je u svom izvještaju za četvrti kvartal i cijelu godinu za 2023. navela da je njeno poslovanje s licenciranim tržištima, koje uključuje većinu njenih lokacija na Bliskom istoku, poraslo svega 0,7 odsto u posljednjem kvartalu.

Lanac brze hrane došao je pod lupu nakon što je McDonald’s Israel poklonio hiljade besplatnih obroka izraelskim snagama i građanima nakon iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra.

Taj potez doveo je do bojkota kompanije u znak protesta protiv izraelske kontraofanzive i kontinuiranog bombardovanja Gaze, u kojem je poginulo više od 32.000 ljudi.