mcdonald's amsterdam

McDonald’s privremeno zatvara 850 restorana u Rusiji

Podijeli

McDonald’s je, navodeći “nepotrebnu ljudsku patnju koja se odvija u Ukrajini”, najavio da će privremeno zatvoriti 850 restorana u Rusiji.

Odluka je došla gotovo dvije sedmice nakon što su ruske snage izvršile invaziju na svog bivšeg sovjetskog susjeda.

Izvršni direktor Chris Kempczinski napisao je u pismu primateljima franšize i zaposlenima da će lanac pauzirati sve operacije u Rusiji. Kompanija će, kako su dodali, nastaviti da isplaćuje obaveze prema 62.000 ruskih radnika, a njegova Ronald McDonald House Charities nastaviće s radom.

Posljednjih dana, div brze hrane navukao je kritike zbog ćutnje o ratu, s obzirom na relativno veliko rusko prisustvo. McDonald’sovi restorani u Rusiji i Ukrajini inače čine 2 odsto prodaje u cijelom sistemu, otprilike 9 odsto prihoda i 3 odsto operativnog prihoda.

McDonald’s je dugo igrao simboličnu ulogu i u Rusiji. Lanac je svoju prvu lokaciju u Sovjetskom Savezu otvorio prije 32 godine u Moskvi, nekoliko mjeseci prije raspada države.

“U trideset i više godina koliko McDonald’s posluje u Rusiji, postali smo bitan dio 850 zajednica u kojima poslujemo. U isto vrijeme, naše vrijednosti znače da ne možemo zanemariti bespotrebnu ljudsku patnju koja se odvija u Ukrajini”, napisao je Kempczinski.

Oko 84 odsto McDonald’sovih ruskih lokacija u vlasništvu je firme, dok ostalima upravljaju nosioci franšize. Posjedovanje većeg broja restorana generiše veći prihod za firmu, ali je otvara većem riziku u vremenima previranja ili ekonomskog pada.

Kempczinski je rekao da je nemoguće predvidjeti kada će McDonald’s moći otvoriti svoje ruske restorane. Firma se suočava s prekidima u lancu snabdijevanja i drugim operativnim izazovima.